Tehnomontovi novi brodovi

11.01.2023.

07:03

Autor: Marko Percan/Dnevnik/IMS/HRT

Brod za škotskog naručitelja

Brod za škotskog naručitelja

Foto: HTV / HRT

Ulazak Hrvatske u eurozonu posebno će dobre učinke imati na naše izvoznike. Potvrđuju to i u pulskom brodogradilištu Tehnomont iza kojeg je uspješna poslovna 2022., a ove godine nadaju se isporučiti čak šest novih brodova.


U Brodogradilištu Tehnomont u Puli gradi se brod za škotskog naručitelja, a ribarit će oko otočja Shetland na maksimalnoj dubini od 400 metara. Vrhunski proizvod koji nastaje u Tehnomontovim halama. 

Direktor proizvodnje Mladen Rabota ekipu HRT-a proveo je kroz brod u kojem se može skladištiti do 50 tona ribe. Za lov će biti zadužena posada od 12 ljudi. 

 Brod će imati tri kabine za putnike, 2 četverokrevetne, 1 dvokrevetna, kapetanova kabina te salon.

Cijena broda je 5,5 milijuna eura. 

Brodograditelj Tomislav Smoljan kaže da je posao fizički zahtjevan, ali i da treba imati znanja, a brodomonter Karlo Živolić ističe da je u brodogradnji od 18. godine i da nije požalio.  

U brodogradilištu radi još 130 ljudi. Poslovanje je stabilno unatoč pandemiji, ratu i inflaciji koji su poremetili cijene. Uprava pozdravlja ulazak u eurozonu. 

- Mi smo izvoznici, tu neće biti problema s tečajnim razlikama, to nas veseli, a ono drugo - plivamo kako god znamo i umijemo, cijene se nisu stabilizirale, teško je bilo što unaprijed ukalkulirati, puno toga je iz uvoza, cijene rastu, kaže Gordana Deranja, predsjednica Uprave Tehnomonta.

Unatoč tomu, Tehnomont se ove godine nada stranim naručiteljima predati šest brodova - ribarskih, patrolnih i vatrogasnih.

Iako se velika i mala brodogradnja ne mogu uspoređivati, veseli činjenica da je industrija u Puli još živa. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!