U 3. maju porinut prvi brod nakon četiri godine

25.06.2022.

14:18

Autor: Elvira Dizdarević/Dnevnik/B.A./HRT

Scenic Eclipse 2

Scenic Eclipse 2

Foto: Nel Pavletić / PIXSELL

U riječkom brodogradilištu 3. maj poslijepodne je porinut luksuzni putnički brod za krstarenja polarnim morima za naručitelja iz Australije. Riječ je o brodu dugom 168 metara koji može primiti 200 putnika. Nakon četiri godine bez porinuća, posrnulom riječkom škveru i njegovim radnicima slijede bolji dani.

Kako je večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku javila Elvira Dizdarević, u posljednje dvije godine, unatoč teškim okolnostima, završena su četiri broda. Zadnji od njih danas je porinuti Scenic Eclipse 2, za koji je Vlada dala jamstva u iznosu od 80 milijuna eura. Završetak broda i predaja naručitelju očekuje se negdje u veljači ili ožujku iduće godine, jer sada slijedi potpuno opremanje broda.


Pred trećemajcima sada je još jedan veliki izazov - završetak broda za rasuti teret za kanadskog naručitelja Algomu, no i za njegov završetak potrebna su jamstva države.


Danas je na svoju prvu pokusnu plovidbu porinut i veliki brod za prijevoz automobila, dug 200 metara, koji bi trebao biti predan grčkom vlasniku polovicom idućeg mjeseca.

- Današnjim porinućem 3. maj opravdao je povjerenje, rekao je direktor brodogradilišta 3. maj Edi Kučan na svečanom porinuću, zahvalivši svim radnicima i kooperantima na izvrsno odrađenom poslu, a timovima investitora na uspješnoj suradnji tijekom gradnje broda.


- Činjenica da je brod izgrađen na vrijeme i unutar proračuna u ovakvim tržišnim uvjetima dovoljno govori o naporima i teškom radu ovdje, rekao je Glen Moroney iz Scenic grupe.


- Donoseći odluke o pružanju pomoći brodogradilištu, a zadnja je takva odluka donesena početkom ožujka ove godine, Vlada posebno vodi računa upravo o interesima grada, radnika 3. maja, kao i svim drugim malim poduzetnicima čije je poslovanje usko vezano uz brodogradnju, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!