Politička drama oko odlagališta Kaštijun

09.08.2021.

19:54

Autor: Kornelija Benazić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Odlagalište otpada Kaštijun

Odlagalište otpada Kaštijun

Foto: Dnevnik / HRT

Problemi gomilanja takozvanog proizvodnog otpada u regionalnom odlagalištu Kaštijun u Puli pretvorili su se u pravu političku dramu. Dok IDS-ovci tvrde da se nepotrebno diže medijska prašina koju potpiruje nova pulska vlast - s druge strane SDP, Možemo i pulski gradonačelnik Zoričić optužuju IDS za dugogodišnju promašenu politiku zbrinjavanja otpada u Istarskoj županiji. 

Oko Kaštijuna ovih dana puno buke. Najprije požar u jednom od kontejnera. Zatim upozorenje Uprave Gradu Puli, većinskom vlasniku Kaštijuna - prekapacitirani smo. I počinju prozivanja. SDP-ovci tvrde da je trebalo izgraditi bioplinsko postrojenje i tako rasteretiti Kaštijun. 

- To samo govori o promašenoj IDS-ovoj politici gospodarenja otpadom u Istarskoj županiji. Istarska županija debelo kasni i da danas startamo s tim procesom pronalaska adekvatne lokacije trebaju nam dvije godine, ističe Danijel Ferić iz istarskog SDP-a. 

Za IDS-ovca Valerija Drandića, predsjednika Nadzornog odbora Kaštijuna, biopostrojenju u Istri nema mjesta.

- Sjetite se samo reakcije u Buzetu za gradnju obične kompostane, ja sad vas pitam koji će se grad koja će se općina ponuditi da se sagradi bioplinsko postrojenje.

Iz Platforme Možemo, koja sudjeluje u pulskoj vlasti i nositelj je gradske Zelene politike, tvrde - IDS je licemjeran.

- Znamo da su bili protesti kada je bila lokacija Kaštijun, kada se trebala odabrati i da uopće nisu uvažavali mišljenje građana, niti nevladinih udruga, ističe Koviljka Aškić iz platforme Možemo! Pula. 

IDS, pak, sugerira novom gradonačelniku Pule, nezavisnom Filipu Zoričiću, da se okrene suradnji s istarskim kolegama, uglavnom iz redova te stranke.

I dok se ne potpiše novi društveni ugovor za Kaštijun u koji bi trebale biti uključene i druge jedinice lokalne samoupravne, ali i snositi odgovornost - otpad treba sanirati. Grad će pulskim turističkim tvrtkama dati besplatne kontejnere za biootpad. 

On će se i dalje skupo prevoziti u biopostrojenja diljem zemlje. Kako riješiti problem otpada stotina ugostiteljskih objekata diljem Istre, to tek treba osmisliti.

A stanovnicima i turistima oko Kaštijuna preostaje samo strpljenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!