U kampovima rekordan broj noćenja

06.07.2022.

19:49

Autor: Senka Mošnja/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

U kampovima rekordan broj noćenja

U kampovima rekordan broj noćenja

Foto: Dnevnik / HRT

Iako glavna sezona tek počinje, u dosadašnjem dijelu godine - ona nikada nije bila bolja, barem kada je o kampovima riječ. Broj noćenja u njima, na razini cijele Hrvatske, rekordnu 2019. nadmašio je za 15%! Smatra se da je to rezultat stalnih ulaganja. U samo posljednjih nekoliko godina u hrvatske kampove investirano je gotovo milijardu kuna.

U samo jednom od nekoliko kampova u Vrsaru uživa gotovo 4 tisuće gostiju, dvostruko više nego što je stanovnika u tom mjestu. 

- Mnogi moji prijatelji iz Švedske dolaze na ljetovanje ovamo... neki na Krk, neki u Istru... baš vole Hrvatsku, rekao je Martin iz Švedske.

Iako su hrvatski kampovi, nakon švicarskih, najskuplji u Europi, njemački ih ADAC i dalje preporučuje jer, kažu, cijene prate kvalitetu. Pa i kada je riječ o kućicama koje se iznajmljuju za nekoliko stotina eura dnevno, ovisno o dijelu sezone.

- Cijene su sasvim u redu, imamo cijelu kućicu, bazen, tu je i more, sve je čisto, naglašava Alexander iz Njemačke.

- Mislim da su napravljene ove nove kućice prošle godine, dopalo nam se, prvenstveno zbog djece, njima se jako sviđaju ovi bazeni, govori Vinko iz Zagreba.

Rovinjski i vrsarski kampovi ove godine posluju i bolje od hrvatskog prosjeka. 

- U prvih 6 mjeseci bilježimo čak 25% više noćenja u odnosu na 2019. Najveći porast imamo u kampovima u kojima smo i najviše investirali. Evo, ove godine smo npr. obnovili 4 sanitarna čvora, u zadnjih nekoliko godina i plažu, a izgradili smo i bazen, naglašava Nenad Škuflić, direktor kampova, Maistra.

Standarde podižu i u susjednoj Funtani. Dio smještaja u ovom kampu koji je otvoren cijelu godinu namijenili su zahtjevnijim gostima.

- Do studenog smo puni i nadamo se da će tako biti cijelu zimu. Imamo ove posebne kućice koje imaju grijane bazene, jedini u Hrvatskoj, voda do 29 stupnjeva, pa se gosti cijele zime mogu kupati, rekla je Federica Ukušić, direktorica kampa Polidor, Funtana.

- Imamo privatnost ovdje, nekako smo skriveni...A svaku večer idemo u drugo mjesto... Poreč, Funtanu, Vrsar, odlično je, govori Marlies iz Italije.

I ne štede. Ni oni koji odsjedaju u luksuznim kućicama ni oni koji stižu skupocjenim kamperima.

- Ti kokteli dosta idu, brza pića dobro idu, gosti uživaju i dobri su potrošači. Ne vidi se da je recesija? Po ovome što mi vidimo, mislim da ne, rekao je Andrej Čabraja, konobar.

O tome će možda razmišljati zimi. Trenutačno je želja za odmorom, druženjem i lijepim vremenom ipak snažnija od najavljene financijske neizvjesnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!