U Šibeniku se traži krevet više, smještaju dupkom puni

13.08.2021.

19:23

Autor: Anamarija Škorić/Dnevnik/IMS/HRT/D.D.

U Šibeniku se traži krevet više, smještaju dupkom puni

U Šibeniku se traži krevet više, smještaju dupkom puni

Foto: Dnevnik / HRT

U špici sezone Šibenik vrvi gostima, traži se krevet više i u privatnom, i hotelskom smještaju. Čak je i novi baštinski hotel u svojoj prvoj turističkoj sezoni potpuno bukiran. U odnosu na 2019-tu, u Krešimirovu gradu ostvareno je 90 posto noćenja.

Vrhunac sezone, kao nekoć! Turizam opet ravna tempom grada.    


- Zapravo smo ovdje slučajno, jer nam je propala ranija rezervacija, ali ugodno smo iznenađeni, zaista uživamo, vrlo lijep grad!, kaže Kristof, Austrija.


- Naš prvi dojam: sve je tako prelijepo, čudesno, potpuno neko novo iskustvo!, priča Tei, Njemačka.


Privlači goste, prije svega - povijesna ostavština.


- Katedrala sama, tvrđave, Barone, Sveti Nikola, znači Šibenik ima puno sadržaja za ponuditi, rekla je Zvonimira Krvavica, turistička vodičica.


Užitak za nepce nude ugostitelji. Napokon su u prilici "zatvoriti" lanjski minus. Na restoranskim terasama još se i nađe pokoji slobodan stol. No, pronaći slobodan ležaj - nemoguće je. 


- Samo neka netko od iznajmljivača proba deblokirati svoj smještaj, u roku 5 minuta garantiram da će biti zauzet, opisuje Ante Cicvarić, iznajmljivač.


- Non-stop nam se traži krevet više, soba više, najave do kraja mjeseca su odlične, kaže Milena Pilić, voditeljica vile.

Popunjene i knjige rezervacija baštinskih hotela, i onaj otvoren samo prije koji mjesec, pun je gostiju.

- Rezervacije svakodnevno pristižu, telefonom, mailom, gosti koji su trenutno u hotelu produžuju svoj boravak, rekao je Filip Ćurak, direktor baštinskog hotela.

Rezultat je uzlazna putanja turističke krivulje. Po broju gostiju gotovo kao prije pandemije.

- Negdje oko 17 tisuća gostiju, to je razina preko 90 posto one 2019., kaže Dino Karađole, TZ Grada Šibenika.

- Financijski govoreći negdje oko 65-75% bolje u odnosu na prethodnu godinu, kaže iznajmljivač Ante.

Računa se ove sezone i na povratak kongresnog turizma.

Očekujemo stvarno dobar jedan 9 mjesec i kongrese koji su prolongirani i od lani na proljeće pa s proljeća sad na jesen.

U jednadžbi za uspješnu posezonu jedina je nepoznanica nevidljivi virus. Stoga sve nade turistički djelatnici polažu u povoljnu epidemiološku sliku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!