Novigrad pun turista: "Jako smo zadovoljni, ali problem je radna snaga"

11.08.2021.

16:45

Autor: Klara Dujmović/Regionalni dnevnik/HRT/V.G.

Novigrad

Novigrad

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Unatoč koroni, Hrvatska je ljetna destinacija mnogobrojnih gostiju. Samo u Istri boravi ih gotovo 300 tisuća. Rekrodnoj 2019. približio se i Novigrad. Najviše je Nijemaca, Austrijanaca i Nizozemaca, no ima i gostiju iz drugih europskih zemalja.


Novigradske plaže pune kupača. Osvježenje od ljetnih vrućina uz domaće, u moru su pronašli i brojni turisti.

- Prvi smo put u Hrvatskoj. Sviđa nam se. Ljubazni ljudi, dobro vrijeme. Trebalo nam je to nakon ove godine COVID-a, kazao je Morris iz Velike Britanije.

- Zaista je lijepo. Divno more, ljudi. Zaista je prekrasno, dodala je Mony.

Najviše kapaciteta Novigrad ima u kampovima. Uz njih odlično popunjeni i hoteli, a krevet više traži se i u privatnom smještaju.

Tri apartmana Nataše Flego popunjena su sve do kraja listopada.

- Iskreno, tako nismo očekivali s obzirom na situaciju. Lani je sve bilo popunjeno, ali je počelo otkazivanje pa smo sredinom osmog bili na nuli. Ove godine, hvala Bogu, sve je puno, rekla je Nataša Flego, privatna iznajmljivačica.

I ugostitelji zadovoljni. Želite li večerati u ovom restoranu, morate se naručiti dva dana prije.

- To je iznad svih očekivanja. Jako smo zadovoljni, međutim problem je radna snaga. Ljudi su premoreni. Svi smo bili skloniji naginjanju ka zatvaranju i nekim restrikcijama nego ovakvoj sezoni, rekao je Jozo Ponjavić, ugostitelj iz Novigrada.

A ona je odlična. Dnevno se u Novigradu odmara se oko 13 tisuća gostiju.

- Vjerujem da su svi ti gosti, posebice oni najbrojniji iz Njemačke, bili željni odmora. Da se maknu iz svojih domova, osjećaju se sighurnima i to je tajna kako za Novigrad, tako i cijelu Istru, rekla je Vesna Ferenac, direktorica TZ-a Novigrad.

Ostvare li se najave za posezonu, Novigrad bi jesen mogao zaokruziti s odličnih 700 tisuća noćenja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!