19:57 / 26.03.2022.

Autor: Matea Mikić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Ukrajincima otvorena vrata na tržištu rada

Ukrajincima otvorena vrata na tržištu rada

Ukrajincima otvorena vrata na tržištu rada

Foto: Dnevnik / HRT

U Hrvatsku je do sada stiglo više od deset tisuća izbjeglica iz Ukrajine. Jednom kada dođu ovdje, Hrvatska im dodjeljuje status stranca s privremenom zaštitom što im otvara vrata na tržište rada. Sve ih više traži posao, a poslodavci su za njih spremni. 

Prije malo više od mjesec dana Vita je u Kijevu radila kao televizijska producentica. Živjela je s četverogodišnjim sinom i suprugom. Danas u Zagrebu život gradi ispočetka. 

- Nadam se da ću pronaći isti posao, ali da vam budem iskrena, spremna sam raditi bilo što da imam novca i mogu kupiti hranu i odjeću sinu i majci, rekla je Vita Dashynych.

Da bi se Ukrajinci u Hrvatskoj što prije financijski osamostalili, pomažu im i mobilni timovi Zavoda za zapošljavanje koji obilaze prihvatne centre. 

- Oni rade popise svih onih koji su zainteresirani za rad. Po žurnom postupku upućuju ministarstvu unutarnjih poslova zahtjeve da se izdaju dozvole za privremeni boravak, što je preduvjet za radni odnos, rekao je Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Na Zavodu trenutačno posao traži 20 Ukrajinaca, no, prema procjenama, broj zainteresiranih za prijavu na burzu čak je 10 puta veći.  

Svi koji dođu dobivaju informativni letak

- Sadrži opće informacije o načinu prijave i uslugama HZZ-a s popisom svih naših područnih ureda i ispostava gdje mogu se prijaviti, naglašava Ruža Hrga, pomoćnica ravnatelja HZZ-a.

I među poslodavcima vlada velik interes. Za sada ih je 200 u službenoj komunikaciji sa Zavodom. Za rad na svojim strojevima izbjeglice će rado primiti i u koprivničkoj tvornici obuće.  

- Dok sam na televiziji vidjela izvješća da su u Dnjepru raketirali tvornicu obuće i vrtić, shvatila sam da ti ljudi nemaju gdje više raditi i da je možda jedna od velikih stvari da im se ponudi posao, rekla je Zrinka Petrovčić, vlasnica tvornice obuće.

No na zapošljavanje, ističe ministar, nikoga se neće prisiljavati. Osigurat će im se obrazovanje, zdravstvena zaštita. Upravo je to ono što Vita želi za svoga sina: "Sretno djetinjstvo i da što prije zaboravi sve što je ondje doživio". 

Ipak, nada se da im je Hrvatska samo privremeno odredište i da će uskoro nastaviti život ondje gdje su ga prekinule granate. 
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!