Liliana iz Lavova novi dom pronašla u Poljskoj

26.03.2022.

19:26

Autor: Blanka Kukec/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Novi dom u Poljskoj

Novi dom u Poljskoj

Foto: HTV / HRT

Ruska invazija natjerala je do sada već gotovo dvanaest milijuna Ukrajinaca da napuste svoj dom. Najveći dio utočište je pronašao u mirnijim dijelovima zemlje, ali je i njih sada već gotovo tri milijuna osamsto tisuća napustilo Ukrajinu. Već više od dva milijuna dvjesto tisuća ušlo je u Poljsku, nakon toga po broju primljenih izbjeglica su Rumunjska, Moldavija i Mađarska. Riječ je o najvećem egzodusu u Europi od Drugog svjetskog rata.

HRT-ova novinarka Blanka Kukec javila se u središnji Dnevnik HTV-a iz malog mjesta Beczarka, nedaleko od Krakova. Rekla je kako Poljaci imaju veliko srce i nemaju problema da ukrajinske izbjeglice prime u svoj dom.

Prije 3 tjedna iz Lavova su došli u Poljsku iako je bilo relativno mirno. Zbog djece se Liliana odlučila na bijeg.

- Bila je to zapravo teška odluka, otići ili ostati. Nitko ne želi napustiti dom, ali morali smo jer imamo dvoje male djece, a djeca ne mogu živjeti u skloništu, rekla je Liliana Bartisch, izbjeglica iz Lavova, čiji se muž prijavio u ukrajinsku vojsku prvog dana ruske invazije. 

Sedmogodišnja Ola krenula je u školu. Zadovoljna je.

- Sviđa mi se. I zaista volim ići u ovu školu. Našla sam dobre prijatelje, čak i jednu djevojčicu iz Ukrajine, rekla je Ola. 

Mlađa kći Leša razigrana je. Nadamo se da se neće sjećati dana kada je pješke s majkom prelazila granicu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!