Upola manji prinos krumpira

10.09.2022.

20:32

Autor: Ivica Grudiček/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Upola manji prinos krumpira

Upola manji prinos krumpira

Foto: HTV / HRT

Ovih dana počelo je vađenje krumpira na sjeveru zemlje. Zbog suše, i prinos krumpira je ove godine znatno podbacio što će gotovo sigurno rezultirati i njegovim poskupljenjem.

Prijašnjih su godina vidovečki poljoprivrednici po hektaru iskopali i 60 tona ranog jesenskog krumpira. Danas - urod je prepolovljen.

- Teško je, cijele se godine trudiš, daješ sve od sebe i onda uđeš s kombajnom u polje i jako se razočaraš, govori Jurica Cafuk, Domitrovec.

A mnogo su novca, kažu proizvođači, potrošili da održe proizvodnju.

Rast cijena energenata i goriva odrazit će se na poljoprivrednu proizvodnju. Kažu nam ovdje proizvođači da su im troškovi u prosjeku veći oko 50 do 60 posto nego prije godine dana.

Mnogi uz prometnice prodaju kilogram krumpira po četiri kune. Prodaja ide odlično, kupcima je cijena - prihvatljiva.

- Nitko ne prigovara da je preskupo. Znaju kupci kakva je cijena i što nas je zadesilo pa kupuju, rekao je Stjepan Težak iz Vidovca.

Varaždinski župan Anđelko Stričak već je proglasio elementarnu nepogodu zbog suše za tri grada i 14 općina. Na tome - neće stati.

- Grad Varaždin je nakon proglašenja nepogode također proglasio interes pa ćemo krajem tjedna i za to područje proglasiti elementarnu nepogodu od suše, naglašava Dragutin Vincek, Upravni odjel za poljoprivredu Varaždinske županije.

Najviše je pogođen krumpir na poljima uz rijeku Dravu, gdje je tlo rastresito i porozno.

- Naročito tamo gdje poljoprivrednici ne gnoje stajnjakom ili zelenom gnojidbom pa se voda ne može duže zadržavati, rekla je Mara Bogović, Ministarstvo poljoprivrede.

Iako su im troškovi drastično porasli, povrtlari su ipak oprezno optimistični.

- Nećemo smanjiti, nastavit ćemo proizvodnju, ali ćemo dogodine svakako kalkulirati ako se poskupljenja nastave, ističe Jurica Cafuk iz Domitrovca.

Na sjeveru je, pak, suša više pogodila kukuruz, čija se berba tek očekuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!