Visoki troškovi grijanja ranije zatvaraju hotele

30.10.2022.

20:16

Autor: Senka Mošnja/Dnevnik/HRT

Visoki troškovi grijanja ranije zatvaraju hotele

Visoki troškovi grijanja ranije zatvaraju hotele

Foto: Dnevnik / HRT

Vlada je osim za kućanstva, cijene električne energije ograničila i poduzetnicima. Međutim, velike turističke tvrtke tvrde - najlošije su prošle. Struju po povlaštenoj cijeni, kažu, potroši samo jedan hotel prosječne veličine. A velike tvrtke imaju na desetke hotela zbog čega će mnogi - najavljuju - zatvoriti ranije. 

Upravo kada se sezona produljuje i gosti pristižu i nakon ljeta, hrvatski bi turizam ponovno mogao utonuti u zimski san.

- Mi procjenjujemo da će ove zime negdje između 8 i 10 tisuća hotelskih kreveta nedostajati u odnosu na tzv. normalne godine i to prvenstveno iz razloga visoke cijene energenata, rekao je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

U Šibeniku su tek lani počeli raditi i zimi.

- Ostat će otvoren naš wellness hotel Ivan i dječji hotel Andrija, osim najavljenih konferencija, očekujemo i naše individualne goste za koje smo pripremili brojna događanja, a posebno se veselimo Adventu, rekla je Katarina Tommasini, voditeljica prodaje, Amadria Park, Šibenik.

A poslije će se prilagođavati u hodu, baš kao i u Rovinju, gdje jedino znaju da će raditi do Nove godine.

- Ali je vrlo izvjesno da ćemo na početku sljedeće sezone kasnije početi otvarati objekte, a onda kasnije - ovisno o tome kako će se kretati energenti, odnosno općenito inputi - lako moguće da će doći do skraćivanja rada na jesen, rekao je Tomislav Popović, predsjednik Uprave Maistre, Rovinj.

Električna energija triput im je poskupjela od početka ljeta.

- To poskupljenje znači, čisto da dobijete osjećaj, 55 milijuna kuna za razdoblje od 6 mjeseci - dodatnog troška, dodao je Popović.

U Valamar Rivijeri najavljuju da će od 50-ak objekata, zimi raditi samo tri. Nisu željeli komentirati Vladinu odluku o ograničenju cijene električne energije. Prema njoj, za polugodišnju potrošnju do 2 i pol gigavatsata, struju će plaćati po povlaštenoj cijeni od 180 eura po megavatsatu.

- Potrošnju od 2,5 gigavat sati iznad koje je cijena 230 eura po megavatu je dostatna za jedan hotel od otprilike 200 kreveta, rekao je Ostojić.

Mali poduzetnici smješteni su u niži razred jer manje i troše. Povlaštene cijene omogućit će im rad zimi.

- Na nas će djelovati ta subvencija najbolje tj. ne trošimo preko 250.000 kilovata u 6 mjeseci, rekao je Deniz Zembo, vlasnik obiteljskog hotela, Pula.

Ipak, oni koji uglavnom ovise o avio turistima, neće moći hotele s tek pokojim gostom ostaviti otvorenima.

- Ne, to se definitivno ne isplati. Zato što nije samo struja nego cijene nabavne, hrana, restoran, doručak, sve se povećalo, rekla je Snježana Mandić, vlasnica obiteljskog hotela, Cavtat.

A cijene više gotovo nitko ne može povećavati.

- Vrijednost za novac nam je jako bitna, da ne bude da su sobe u hotelima s 3 zvjezdice 200 eura, jer to već postaje nepodnošljivo i preskupo, dodao je Zembo.

Osobito u vrijeme kada počinje kriza u zemljama koje su naša emitivna tržišta. I kada će se svaki euro, prije odluke o mjestu odmora, dvaput okrenuti.

- Većina hotela u Splitu ovih, a i prijašnjih godina, radi i tijekom zime. Splitski hotelijeri ovu zimu imaju i dodatan razlog, ove zime i zračna luka ima mnogo više avio linija nego prijašnjih godina, rekao je Zoran Kukilo javljajući se iz Splita.

Nevena Čikeš, direktorica hotela Santa Lucia, rekla je da Split, kao glavni grad Dalmacije i drugi najveći grad u Hrvatskoj ima jako dobro razvijenu infrastrukturi i samim time i broj dolazaka gostiju u grad je velik.

- Mi zimi ne zatvaramo hotele, ne samo ove godine ili lani, već dugi niz zimskih godina splitski hoteli su otvoreni, dodala je.

Osvrnula se na povećanje cijene električne energije, rekla je da im je jako teško, ali odlučili su se ostati raditi da razbiju stigmu da je grad mrtav zimi.

- Ako mi ništa ne ponudimo, naravno da nitko neće ni doći. Svi hotelijeri se trude obogatiti svoju ponudu, dodala je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!