Vučković: Vlada će i dalje pokušavati ublažavati udar na standard građana

03.04.2022.

19:47

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/IMS/HRT

Ministrica Vučković u Dnevniku

Ministrica Vučković u Dnevniku

Foto: HTV / HRT

O poremećaju na tržištu hrane i kako će se to odraziti na našu zemlju u Dnevniku HTV-a govorila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Kazala je da Hrvatska proizvodi dovoljno te da proljetna sjetva prolazi dobro.


- Situacija u Ukrajini i činjenica da ju je napao veliki proizvođač utječe na cijeli svijet, rekla je ministrica Marija Vučković u razgovoru s Mladenom Sirovicom u Dnevniku HTV-a.

Naglasila je da Hrvatska proizvodi dovoljno, a i izvoznik je uljarica i žitarica.

- Jesenska sjetva prošla je jako dobro, zasijano je 5% više površina nego godinu prije. Vlada je nastojala nesigurnost donekle ublažiti svojim mjerama koje nisu male. Proizvođačima treba i dalje pomoći, ali i proljetna sjetva prolazi dobro, kukuruz i druge kulture siju se na planiranoj površini, razmišljamo o sljedećoj jesenskoj sjetvi i onome što će biti 2023., rekla je.

Ustvrdila je da je teško predvidjeti što će biti s cijenama, a agresija na Ukrajinu dodatno je pogoršala situaciju te će Vlada i dalje pokušavati ublažiti udar na standard građana i podržavati poduzetničku aktivnost.

Podsjetila je na paket Vlade od 4,8 mil. kuna pomoći. Na pitanje kako Hrvatska može proizvoditi više hrane, rekla je da se o tome i prije razmišljalo.

- Razmišljalo se prije svega o tome kako učinkovito koristiti resurse, poljoprivredno tlo. Tu su i investicije koje se najvećim dijelom financiraju putem Programa ruralnog razvoja, kazala je.

Navela je otvorene natječaje te govorila o povećavanju sredstava za ublažavanje klimatskih promjena i reakcijama na poremećaje.

- Po statistici se vidi da je 15-ak izvanrednih mjera utjecalo da se poljoprivredna proizvodnja održi, a čak i donekle poveća. Posljednji element odnosi se na udruživanje, i tu treba biti brži, rekla je.

Govoreći o ugovorima koje imaju zakupci s državom, a  za koje je najavljena revizija, rekla je da naši proizvođači nisu toliko neučinkoviti koliko se govori.

- Produktivnost raste, i to brže nego kod većine drugih europskih zemalja. Raste uvoz, ali je izvoz u posljednje dvije godine rastao brže od uvoza. Boljka je poljoprivredno zemljište, trebalo je unaprijediti sustav kontrole poljoprivrednog zemljišta.

Početkom 2021. započela je revizija, koja je pokazala brojne nepravilnosti. U odnosu na 300 pregledanih ugovora i kontrola na terenu u posljednje dvije godine, Ministarstvo je poslalo točno 109 zahtjeva za očitovanje zbog nepravilnosti.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!