Poljoprivredna kriza, neviđena još od Drugog svjetskog rata

03.04.2022.

20:04

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/IMS/HRT

Globalna kriza hrane zbog rata u Ukrajini

Globalna kriza hrane zbog rata u Ukrajini

Foto: Dnevnik / HRT

Svijetu prijeti globalna kriza hrane. Rat u Ukrajini i sankcije Rusiji kao vodećim izvoznicima žitarica, uzrokovale su nestašicu hrane u mnogim zemljama, a u manje razvijenima povećale opasnost od gladi. Ujedinjeni narodi izravno optužuju Rusiju za poljoprivrednu krizu, neviđenu još od Drugog svjetskog rata.

Nepregledne ukrajinske oranice još donedavno hranile su oko 400 milijuna ljudi diljem svijeta. Glasnogovornik WFP-a Tomson Phiri upozorio je kako je iduća žetva problematična jer su ukrajinska poljoprivredna polja postala bojna polja. Posljedice će se, dodao je - osjetiti tisućama milja daleko.

Svjesna je toga i čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen rekavši da Vladimir Putin u Crnom moru blokira stotine brodova koji prevoze pšenicu - "Pozivam ga da ih pusti, jer će u protivnom biti odgovoran ne samo za rat i smrt nego i golemu glad".

Rusija i Ukrajina drže više od polovine svjetske trgovine pšenicom

Egipat, Turska, Afganistan, Sudan koji je već na rubu gladi više od polovine pšenice za svoje potrebe uvoze iz Ukrajine i Rusije. One drže gotovo pola svjetske trgovine suncokretom, kukuruzom, ječmom i pšenicom. Zbog velikog uvoza žitarica i rasta cijene pšenice egipatska vlada planira povećati ionako pozamašne subvencije za kruh. Eksplozija cijena hrane prijeti i Brazilu. Da bi uštedjeli, Brazilci sve više kupuju hranu na sniženju, pred istekom roka trajanja.

UN: Prijeti katastrofa kakvu nismo vidjeli od 2. svj. rata

Prijeti nam katastrofa kakvu nismo vidjeli od Drugog svjetskog rata, upozoravaju Ujedinjeni narodi. Direktor UN-ovog programa za hranu David Beasley kazao je kako se radi o "katastrofi povrh katastrofe". Ukrajina je od svjetske žitnice prešla na "red za kruh". Nismo ni sanjali da je ovakvo što moguće, poručio je.

Poremećaji na tržištu hrane neće zaobići ni Hrvatsku. Nasreću, proizvodimo dovoljne količine žitarica ali nismo samodostatni u proizvodnji mesa, mlijeka, voća i povrća. Samo lani uvezli smo poljoprivredne proizvode u vrijednosti od dvije i pol milijarde eura.

O poremećaju na tržištu hrane i kako će se to odraziti na našu zemlju u Dnevniku HTV-a govorila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Kazala je da Hrvatska proizvodi dovoljno te da proljetna sjetva prolazi dobro.

- Situacija u Ukrajini i činjenica da ju je napao veliki proizvođač utječe na cijeli svijet, rekla je ministrica Marija Vučković u razgovoru s Mladenom Sirovicom u Dnevniku HTV-a.

Naglasila je da Hrvatska proizvodi dovoljno, a i izvoznik je uljarica i žitarica.

- Jesenska sjetva prošla je jako dobro, zasijano je 5% više površina nego godinu prije. Vlada je nastojala nesigurnost donekle ublažiti svojim mjerama koje nisu male. Proizvođačima treba i dalje pomoći, ali i proljetna sjetva prolazi dobro, kukuruz i druge kulture siju se na planiranoj površini, razmišljamo o sljedećoj jesenskoj sjetvi i onome što će biti 2023., rekla je.

Ustvrdila je da je teško predvidjeti što će biti s cijenama, a agresija na Ukrajinu dodatno je pogoršala situaciju te će Vlada i dalje pokušavati ublažiti udar na standard građana i podržavati poduzetničku aktivnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!