Za vrijeme blagdana veliki broj turista u Istri i Zagrebu

01.01.2023.

07:00

Autor: Anita Bartolović/Fabijan Kale/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Veliki broj turista

Veliki broj turista

Foto: HTV / HRT

Istra ovoga vikenda očekuje gotovo 30 tisuća gostiju. Većina gostiju je iz Austrije, Slovenija i Italije, a svi oni boravit će u hotelima, kampovima i privatnom smještaju. Dobra popunjenost kampova u ovo blagdansko razdoblje prestigla je rekordnu 2019. godinu za 20 posto. A porast broja turističkih dolazaka i noćenja ponovno bilježi Zagreb. Unatoč oblačnom vremenu strani turisti i danas su obilazili Gornji grad.Turizam u Istri 


Unatoč kiši i lošem vremenu turisti će u Novu godinu ući dobro raspoloženi.


- Došli smo prije nekoliko dana i ostat ćemo do 6. siječnja. Ovdje ćemo proslaviti Novu godinu, rekla je Margot, Austrija.


- Uistinu nam se sviđa, u Istru dolazimo od 2015. Vrijeme je lijepo, uživamo u božićnim i novogodišnjim blagdanima. Lijepo je i sa psima ovdje jer možemo šetati uz more, kazala je Petra, Austrija.


Ovog vikenda očekuje se 30.000 gostiju, koji će ostvariti gotovo 100.000 noćenja. Neki od njih stižu u organiziranim turama, a neki u privatnom aranžmanu.


Za novogodišnje blagdane u Istri je otvoreno 25 hotela i četiri kampa.


- To su uglavnom gosti iz Austrije, Slovenije i domaći gosti, ali očekujemo neki veći broj, očekujemo nekih 6.000 tisuća gostiju, kazala je Iva Damuggia, stručni suradnik za promociji i odnose s javnošću TZ Rovinj.


- U odnosu na prošlu godinu radi se o pojačanom dolasku, oko 30 posto. Imamo pojačane dolaske povodom Nove godine i očekujemo na postojećih 400 gostiju još minimum jedno 200-tinjak gostiju, kazala je Jelena Maruškić, direktorica kampa Kažela Medulin.


Ove godine u Istri je, kad je riječ o turističkim rezultatima, nadmašena rekordna 2019. za 3 posto. Poluotok je posjetilo 5 milijuna gostiju, koji su ostvarili 30 milijuna noćenja, što je dobar znak za iduću turističku sezonu. 

Turizam u Zagrebu


Turisti iz svih krajeva svijeta danas su i na Gornjem gradu.


- Tražili smo gradove koje nismo do sada posjetili i odlučili posjetiti ovaj, kazala je Nadja, Italija.


Turistička zajednica grada Zagreba pohvalila se da je Zagreb za Božić posjetilo više turista nego prije.


Za razdoblje Božića od 23. do 25. prosinca 2022. broj dolazaka je veći za 10 posto (6.044), a broj noćenja veći za 3 posto (12.993) u odnosu na Božić 2019. Uz domaće goste, najviše noćenja ostvarili su gosti iz BiH, Srbije, SAD-a, Slovenije i Njemačke, podaci su Turističke zajednice grada Zagreba.


Posjećuju mjesta na kojima se nudi zanimljiv program.


U odnosu na godinu prije, glavni grad posjetilo je 70 posto više gostiju, koji su ostvarili 60 posto više noćenja. No nismo dostigli pretpandemijsku 2019. u broju noćenja. Zagreb je tu na 85 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!