Prije dva mjeseca govorilo se da će nam u špici sezone nedostajati čak 100 tisuća sezonskih radnika. Jesu li se hotelijeri i ugostitelji snašli, i ako jesu, gdje su pronašli radnike i koliko su ih morali platiti?
23.06.2024.
19:58
Autor: Melita Šare/V.K./Dnevnik/HRT
Prije dva mjeseca govorilo se da će nam u špici sezone nedostajati čak 100 tisuća sezonskih radnika. Jesu li se hotelijeri i ugostitelji snašli, i ako jesu, gdje su pronašli radnike i koliko su ih morali platiti?
Da je netko prije koju godinu ovoj vrijednoj zadarskoj sobarici rekao da će namještati krevete s mlađim Filipincem, rekla bi mu da je lud. No iako Mark ne zna hrvatski, savršeno su uigran tandem. Oboje imaju stalan posao.
- Gotovo godinu dana radim ovdje u hotelu. Prvi sam put u Europi, u Hrvatskoj, no već 13 godina radim kao sobar, kazao je Mark, sobar s Filipina.
Poslodavci zadovoljni radnicima s dalekih Filipina. Da bi bili dio njihova tima, unajmljuju i nekoliko stanova u Zadru za njih i nude tri obroka dnevno.
- Oni su radili po cijelome svijetu prije u Katru, Dohi i to su stvarno vrhunski ugostitelji. Sveukupno broj stranih radnika u našoj tvrtki je nekih 15 posto.
- Trenutno imamo četiri stana u najmu, kazao je Anthony Ninčević, direktor zadarskog hotela.
Ovaj zadarski hotel na Poluotoku sezonskih radnika uopće nema. I radnici iz regije stalno su zaposleni. Kažu da nemaju radnika iz Azije jer žele ponuditi gostu autohtonost, a zadržavaju ih dobrom plaćom.
- Konobari imaju 1350. I to je tako cijelu godinu? To je tako cijelu godinu, ne mijenjaju se osobni dohoci, sukladno mjesecima, odnosno, sezonalnosti i daje se 13. plaća, naglasila je Elena Rušnjak, voditeljica zadarskog hotela.
Ova mlada sobarica iz BiH plaćom je zadovoljna i u Zadru ima stalan posao drugu godinu.
- Stanarine su užasno velike. Ali s plaćom si možete priuštiti podstanarstvo, rekla je Kristina Miličević, sobarica u Zadru.
I ovaj mladi konobar iz Beograda odlučio se za život u Zadru. Već treću godinu ima ovdje stalan posao.
- Manča je, ovisi kakvi su gosti, kakav je mjesec o.k., ne žalimo se, istaknuo je Miloš Stojaković, konobar u Zadru.
- Jedan dobar konobar, ovisno da li u restoranu ili kafiću, od dvije do četiri tisuće eura. S mančom, na mjesec, rekao je Robert Kovačević, predsjednik zadarskoga Ceha ugostitelja.
No pravog profesionalca nije lako naći. Zato je ovaj ugostitelj smanjio broj stolova ljeti kako bi održao razinu i kvalitetu usluge.
- Pa ja nemam jednu terasu. Znači, nakon 26 godina plaćam dvije terase cijelu godinu, a koristim jednu jer, ako želim zadržati kvalitetu, ja moram probrati te ljude i već ih je puno došlo i otišlo, rekao je Kovačević.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora