Zbog skupe stočne hrane bavljanje stočarstvom sve manje isplativo

21.08.2021.

07:00

Autor: Sani Lukić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Stočari u problemima

Stočari u problemima

Foto: Dnevnik / HRT

Zbog poremećaja na tržištu, suše i drugih elementarnih nepogoda neke žitarice i stočna hrana enormno su poskupjeli. Primjerice, kukuruz i do 100 posto. To je stvorilo probleme i stočarima te narušilo isplativost proizvodnje, posebice mljekarima koji se i inače žale na niske otkupne cijene mlijeka.


Sve je manje krava na imanju obitelji Margetić. S 80 grla došli su na 65, a i dalje će smanjivati njihov broj jer kažu uz ovakve cijene stočne hrane, u mljekarstvu se mogu gomilati samo gubici.

- Ne vidim razloga poskupljenja cijena smjesa i toga jer kukuruz je kupljen lani po 65 lipa prošle godine prosjek cijena. Zbog čega se sada diže? E, vidite tu je debela zarada. Cijena je smjese blizu 3 kune, a litra mlijeka je 2 kune. Cijena mlijeka je nikakva, kaže Stevo Margetić iz Velike Ciglene.

Zatražilo je Ministarstvo poljoprivrede pomoć mljekarima od 15 milijuna kuna iz Europske unije, no Stevo za sada jedini izlaz vidi u daljnjem smanjenju stada.

- Sav podmladak ovaj tu ide na klanje - ako nađem kupca. Ja mogu reći ide na klanje, ali ako nemam kome prodati, a nemam, kaže Stevo Margetić.

I obitelj Starčević kaže da sada opstaje nadoknađujući gubitke iz mljekarstva tovom junadi.

- S ovim odnosima cijene mlijeka i ulaznih troškova u stočarstvu mi nećemo moći u stočarstvu dulje od dvije godine više izdržati. Nema šanse jer ponavlja nam se stalno isto, ponavljaju nam se stalno sušne godine, one dižu cijene, kaže Marko Starčević, iz Sasovca.

A zbog suše, jesen, boje se, ne donosi ništa dobro.

- Ako kukuruza bude, kako se priča preko 1,20 kunu, onda nemaš računicu niti mlijeko proizvoditi, niti bika raniti. Ne budemo ništa radili, bavit ćemo se ratarstvom i dobro, otići ćemo na more preko godine, kaže Ljubinka Starčević.

Hrvatska i dalje mora uvoziti više od polovine potrebne količine mlijeka pa iako je zaustavljen pad proizvodnje, ovaj bi poremećaj mogao natjerati manja gospodarstva da odustanu od mljekarstva.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!