Zbog slabijeg uroda maslina očekuju se veće cijene

17.09.2023.

07:05

Autor: Marina Šaponja/R.S./Regionalni dnevnik/HRT

Maslinare do berbe dijeli mjesec dana. Već je sada vidljivo da će urod biti slabiji nego prošle godine. Razlozi su vremenske neprilike u proljeće koje su utjecale na oplodnju cvijeta te napad štetnika.Kod Rade Bobanovića u Polači masline su zdrave. Unatoč tomu ondje očekuju slabiji urod. Podbacila je oblica, sorta najviše zastupljena u Dalmaciji, ali su zato ostale dobro rodile.

- Mi smo u poljoprivrednoj zadrugi Maslina i vino, partnerskoj instituciji koja ima 12 tisuća stabala i očekujem negdje oko 30 posto manje uroda nego lani, to bi se čekalo oko 15 vagona ploda, a koliko će biti ulja to su randmani i sve ostalo, za HRT Regionalni dnevnik rekao je Rade Bobanović, maslinar. 

Maslinarima su štete na plodovima napravile maslinova muha i moljac. 

- Mi tretiramo ekološki program, to se podrazumijeva u dva do tri puta u tijeku te problematike s maslinovom muhom, glina, mlijeko, sumpor i dodatna prehrana za stabla da se ipak održavaju u nekoj ravnoteži razvoja, objasnio je Bobanović. 

Slabiji urod


Iako slabiji urod, kvaliteta ploda je neupitna. Razloga za to je više.


- Agrookolišni uvjeti jedan od razloga, agrotehniku, veliki urod prošle godine, alternativna rodnost kod masline koja je tu izražena, pogotovo kod naše sorte oblica, svi nepovoljni vremenski uvjeti, suša koja je prošle godine bila izuzetno velika, istaknuo je Željko Pavlović, Poljoprivredna savjetodavna služba.


Hrvatski maslinari proizvode pola potreba tržišta za maslinovim uljem. Ostatak uvozimo. Budući da je ove godine urod slabiji, može se očekivati nešto viša cijena ulja nego lani. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!