Grmoščica, urbana šuma i tvornica kisika

02.07.2021.

07:00

Autor: Mladen Iličković/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Grmoščica, urbana šuma

Grmoščica, urbana šuma

Foto: HRT / HTV

Šume i zelenilo - odlična su zaštita od buke i prašine, smanjuju temperature tijekom vrućina i ublažavaju posljedice ekstremnih proloma oblaka. Upravo zato su Grad Zagreb i Hrvatske šume europskim i vlastitim novcem uredili Park-šumu Grmoščica koja je desetljećima zbog iskopa gline za proizvodnju cigle bila industrijska zona s klizištima. 

Na 32 hektara zagrebačke Park-šume Grmoščica tijekom trogodišnjeg projekta URBforDAN utrošeno je 355 tisuća eura u uređenje biciklističkih i trim staza, igrališta za mali nogomet, biciklističkog poligona te postavljanje četrnaest ploča s informacijama o flori i fauni. Taj se projekt provodio istodobno u deset europskih zemalja.

- Mi smo tijekom tog projekta održali nekoliko aktivnosti, radionica na kojima smo saznali potrebe građana za ovu zelenu oazu i na koji bi način oni to koristili, rekao je iz RJ Hortikultura, Uprava šuma - podružnica Zagreb, Hrvatske šume Ante Pejić.

- Mislim da bi uobičajena praksa trebala biti, po mom osobnom sudu komunikacija s korisnicima, nikako da sami ne donosimo kao tijelo ili uprava ili kao Hrvatske šume već da sjednemo s ljudima koji stvarno ovu šumu koriste da se ispitaju želje i potrebe, jer ćemo tek tada imati zadovoljnog korisnika koji će se u šumu vraćati, naglasio je voditelj projekta URBforDAN, Grad Zagreb Sergej Šimpraga.

Suradnja s građanima sastavni je dio Strateškog plana upravljanja urbanim šumama na području grada Zagreba koji je nastao tijekom projekta i koji Gradska uprava i Skupština mogu pretočiti u strategiju očuvanja ovakvih "tvornica kisika". Iako je projekt završen, šumari nisu prestali obilaziti ovu šumu.

- Mi u radnoj jedinici Hortikultura, danas Urbano šumarstvo obavezno imamo dva puta tjedno pokupiti smeće, vidjeti da li je park u redu ima li kakvih izvala, istaknuo je Dejan Fabijanić iz Uprave šuma - podružnica Zagreb, Hrvatske šume.

- Ovo su prirodne sastojine gdje možemo reći da nam je hrast kitnjak glavna vrsta s bukvom s primjesama, možete naći voćkarice, kao što su trešnja a ima i dosta kestena. Znamo da je kesten, nažalost obolio od raka kestenove kore, da ga u rijetkim slučajevima ima na Grmoščici ali borimo se da i njega zadržimo i da ostane koliko može, dodala je Izabela Kuzle iz Uprave šuma - podružnica Zagreb, Hrvatske šume.

- Ovdje je jako vrijedno dovoditi djecu i osnovnoškolsku i srednjoškolsku da bi oni osjetili, u kojoj mjeri kad će se baviti nekim drugim djelatnostima moći biti povezani s onime što priroda daje a ona daje i prirodne šume, poručio je prof. dr. sc. Ivica Tikvić, Fakultet šumarstva i drvne tehnologije.

Ovim projektom otkriveni su i problemi izlijevanja kanalizacije u šumu te gradnja po njezinim rubovima. O njegovu uspjehu govori i nastavak, u sklopu kojeg će se na isti način urediti dodatna 23 hektara šume. U Gradu Zagrebu i Hrvatskim šumama nadaju se da će i drugi hrvatski gradovi provesti slične projekte uređenja svojih zelenih oaza.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!