20:04 / 17.02.2022.

Autor: Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Zorić: Građani ne smiju pristati na poskupljenje

Hoće li doći do poskupljenja?

Hoće li doći do poskupljenja?

Foto: Dnevnik / HRT

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić središnjem Dnevniku HTV-a kazao je kako se građani Hrvatske opravdano boje vala poskupljenja, usprkos najavljenim Vladinim mjerama. Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec naglasio je kako će Vladine mjere stupiti na snagu tek 1. travnja ove godine, te da je on predložio da vaučeri krenu već od 1. ožujka.

Zorić: Ima dovoljno konkurentnosti

- Ljudi kada se opeku, onda pušu i na hladno. Sve ovisi o nama samima da budemo dovoljno savjesni, dovoljno oprezni i trebamo upozoravati na "lov u mutnom". Jer ako je PDV smanjen, onda je za očekivati, da bi u sklopu Vladinih mjera, trebalo doći do proporcionalnog smanjivanja cijena, poručio je predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca.

- Ali naravno na cijene koje građani pristaju, ako bude povišenja, onda ne treba pristajati na takve cijene. Mislim da u trgovinama imamo dovoljno konkurentnosti, te mislim da trgovci to neće napraviti, dodao je.

Istaknuo je da trgovce koji imaju monopol na lokalnoj razni, njih treba malo više motriti. 

Ranogajec: Poskupljenje neće biti drastično

Obrtnici su najavljivali poskupljenja, neki čak i do trideset posto. Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec naglasio je kako će Vladine mjere stupiti na snagu tek 1. travnja ove godine.

- Do tada ćemo imati već treću fakturu za plin, posebno u Zagrebu. U Zagrebu je plin poskupio već sada četiri puta. Uračunati u cijenu svoje usluge ili proizvoda, naravno da je normalno da ćete povećanje cijene energenta uključiti, rekao je.

Poručio je da poskupljenje neće biti drastično, ali će cijene najvjerojatnije biti povećane.

- Svatko radi svoju kalkulaciju, jer mora pokriti svoje troškove. Iz tog razloga sam ja i počeo predlagati da vaučeri krenu od 1. ožujka, jer oni nisu vezani za sniženje stope, dodao je Ranogajec. 

"Građani koji su u manjim sredinama, morat će pripaziti"

Sindikati pozivaju na tzv."crne liste" kako bi se prokazali oni trgovci koji ne smanjuju cijene sukladno smanjivanju PDV-a. Zorić je istaknuo kako ne zna boje li se trgovci stupa srama.

- Ja sam više da djeluju udruge za zaštitu potrošača, tamo gdje se krše propisi, regulatorne i nadzorne agencije. Mislim da smo svi dovoljno osviješteni da se može to nadzirati. I konačno, ne smijemo pristajati na cijene koje nam ne odgovaraju i na kojima osjetimo to neopravdano povišenje. Trebamo tražiti kod konkurenata odgovarajuću cijenu, rekao je.

Građani koji su u manjim sredinama, morat će malo pripaziti.

- Ne znam koliko je opravdano sada to zazivati, poručio je. 

Svatko govori iz svoje pozicije, sindikati iz svoje, a poslodavci iz svoje perspektive.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec rekao je da njegova institucija štiti svoje članove, te ne vjeruje da će obrtnici dramatično podizati cijene. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!