19:53 / 09.03.2021.

Autor: Zrinka Perić/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

[VIDEO] Budi navijač, a ne razbijač

"Budi navijač, a ne razbijač"

"Budi navijač, a ne razbijač"

Foto: MUP / HRT

"Budi navijač, a ne razbijač" preventivni je program vukovarsko-srijemske policije čiji je cilj educirati učenike o problemima nesportskog ponašanja na nogometnim utakmicama. U sklopu projekta za učenike je pripremljeno i predavanje "Zajedno protiv govora mržnje".

Proteklog vikenda ravnatelju ove škole uništen je automobil. Počinitelj je maloljetnik, a motiv se još istražuje.

- Zaista me ne opterećuje koji je motiv, to se svakom može desiti, rekao je Đorđe Lukić, ravnatelj Tehničke škole u Vukovaru.

Učenici vukovarske Tehničke škole svako jutro na ulazu u dvorište prolaze pokraj policijske patrole. Nedavne tučnjave oko njihove škole ovi mladi itekako osuđuju.

U dva školska sata u sklopu akcije "Budi navijač, a ne razbijač" obradili su teme od alkoholizma i ostalih ovisnosti do vršnjačkog nasilja.

- Kad god se pojavi određena tenzija ili određeni oblik potencijalnog nasilja dužnost policije, partnera, roditelja, nastavnika, vijeća za prevenciju je da reagiraju i mi smo to učinili sada, izjavila je Sandra Weber, voditeljica Službe prevencije u Ravnateljstvu policije.

Na području grada Vukovara prošle godine policija je evidentirala 18 sukoba među mladima.

- Apelirali bi na mlade grada Vukovara da izbjegavaju sukobe i poštuju norme koje su im propisane. Nasilje nije alternativa, rekao je Vlado Božić, načelnik Policijske postaje Vukovar.

Nasilje među mladima velik je problem. Dok se traže uzroci, mnogo se radi i na preventivnim aktivnostima.

- Da se sami propitaju o opasnostima nasilja i da sami kroz diskusiju shvate koliko je nasilje opasno, dodala je Weber.

Ovi mladi Vukovarci rekli su veliko NE nasilju. Oni se protiv govora mržnje i nasilja svake vrste, kažu, bore pozitivom i sportom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!