Bačić: Nema govora o padu Vlade i prijevremenim izborima

27.04.2022.

19:23

Autor: Nikolina Ćosić/Dnevnik/IMS/HRT

Branko Bačić, HDZ

Branko Bačić, HDZ

Foto: HTV / HRT

Potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić u Dnevniku HTV-a rekao je da je premijer Andrej Plenković za rekonstrukciju imao podršku koalicijskih partnera i svoje stranke. O prijevremenim izborima, padu Vlade i raspuštanju Sabora nema govora, istaknuo je. Premijer Plenković potvrdio je danas kako će nova potpredsjednica Vlade biti Anja Šimpraga, Davor Filipović bit će novi ministar gospodarstva i energetike, a Marin Piletić rada, mirovinskog sustava i socijalne skrbi. Očekuje se da ih Sabor potvrdi u petak. Dokažu li Josip Aladrović i Boris Milošević nevinost na sudu, vrata Banskih dvora su im otvorena, rekao je. Potvrda novih članova Vlade u Saboru se očekuje u petak.

Oporba ovo naziva Uskokom uvjetovanom rekonstrukcijom Vlade, obzirom da su od tri imena ministara koji su otišli, dvojica pod teretom Uskokovih optužbi. Očekivalo se više izmjena i spominjalo se više imena. Branko Bačić je kazao da je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković za rekonstrukciju Vlade imao suglasnost koalicijskih partnera i svoje stranke.

Rekao je da se na sastanku koalicijskih partnera biranim riječima govorilo o ministrima koji odlaze, ali je i dobro primljen prijedlog kojega je iznio predsjednik Vlade.

Komentirajući zazivanje raspuštanja Sabora i raspisivanja prijevremenih izbora, a kao spornog spominje se i ministar Ivan Paladina, pa je na pitanje hoće li Vlada u ovom sastavu dočekati kraj mandata, rekao je da od oporbe ne očekuje drugo nego da zazivaju izbore i ruše Vladu.

- Predložili su točku dnevnog reda koja podrazumijeva raspuštanje Hrvatskog sabora, ali za to je potrebno imati više od natpolovičnog broja svih zastupnika. Kao što se danas vidjelo, vladajuća većina je stabilna i podržava Vladu, pa prijevremeni izbori, raspuštanje Sabora i pad Vlade nema govora. To će potvrditi i sutra, a i u petak prilikom glasovanja o povjerenju novim ministrima i ministrici, kazao je Bačić. 

Kandidati će formalno postati novi članovi Vlade u petak nakon glasovanja u Saboru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!