Novi članovi Vlade Šimpraga, Filipović, Piletić

27.04.2022.

14:52

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/IMS/HRT/E.L.S./J.L.

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Nakon sastanka parlamentarne većine premijer Andrej Plenković predstavio je nove članove Vlade. To su Anja Šimpraga, Davor Filipović i Marin Piletić. Anja Šimpraga, potpredsjednica za društvene djelatnosti i ljudska prava, i Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, u Vladu dolaze iz saborskih klupa, a Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja, iz zagrebačke Skupštine.

Premijer Andrej Plenković predstavio je nove članove Vlade. 

Aktualna saborska zastupnica SDSS-a Anja Šimpraga nova je potpredsjednica Vlade i na tom mjestu zamjenjuje Borisa Miloševića. HDZ-ov Davor Filipović dolazi umjesto dosadašnjeg ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, a HDZ-ov saborski zastupnik Marin Piletić dolazi na mjesto Josipa Aladrovića, ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

- Riječ je o novoj, mladoj generaciji političara, idemo u trend političkog pomlađivanja, rekao je Plenković i kazao da je sve troje već 20 dana znalo da će dobiti nove pozicije, ali su za objavu čekali da prođu blagdani i završi proces pregovora sa sindikatima koje je vodio Josip Aladrović.

Novi dužnosnici bit će operativni nakon što prođu saborske odbore, izglasavanja u Saboru i primopredaje u petak popodne.

Zahvalio je na suradnji dosadašnjim ministrima Ćoriću, Aladroviću i Miloševiću te istaknuo da je svima žao što odlaze iz Vlade. 

Za Borisa Miloševića je rekao da je kao predstavnik nove generacije srpskih političara u Hrvatskoj odigrao važnu simboličku ulogu.

- Josip Aladrović uvijek je dolazio s rješenjima i kada je riječ o COVID krizi i očuvanju radnih mjesta te jako dobrim relacijama sa sindikatima i poslodavcima. Tomislav Ćorić je obavljao različite dužnosti u Vladi, a bavio se najvažnijim temama, dodao je.

Kazao je da su pred Ćorićem novi poslovni izazovi, a ako se Aladroviću i Miloševiću, koji su pod istragom, ne dokaže krivnja, njima su vrata Vlade otvorena jer to što im se stavlja na teret nema veze s vremenom kada su bili članovi Vlade.

Ćorića će predložiti za viceguvernera HNB-a.

U vezi s novim rekonstrukcijama rekao je da će odlučivati isključivo on kao premijer, a ne partneri.

Veseli se doprinosu Filipovića, kao i ostalih novih ministara. 

- Piletić razumije politike, i socijalnu politiku, i radna mjesta, mirovine, bit će u stanju nositi se s novim zadaćama, nitko ne dolazi na ministarsko mjesto kao ekspert, sviđa mi se kao suradnik i kolega, rekao je.

Plenković je uvodno izrazio zadovoljstvo dogovorom postignutim sa sindikatima u utorak o povećanju osnovice.

Govorio je o smanjivanju javnog duga, ispunjenim obvezama te dolasku pred vrata eurozone i Schengena. Kazao je da će Sabor raspraviti konačni prijedlog Zakona o euru, a zadnje odluke očekuju se sredinom godine na razini EU-a i eurozone. Dvojno isticanje eura počinje 5. rujna 2022., traje do 1. siječnja 2023., kada bismo službeno trebali postati članica europodručja i uvesti euro. 

Velika očekivanja, pohvale, ali i kritike

Velika očekivanja od novih imena imaju koalicijski partneri.

- Ova trojica ministara, već sam o tome govorio, su bila među najboljim ministrima. Očekujem da posebno u segmentu gospodarstva Filipović napravi ozbiljan pomak, poručio je Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke - Reformista.

Za članove Vlade u odlasku od kolega dolaze samo riječi hvale.

- Kod bilo kojeg odlaska i rastanka uvijek čovjek ima svoje emocije. Mislim da smo zaista dobro surađivali i želim im svako dobro, kazao je Zlatko Marić, ministar financija.

S druge strane, oporba je kritična i smatra da nova postava Vlade neće donijeti ništa dobro.

- Ovo nije rekonstrukcija, ovo je prisilna zamjena. Prisilna zamjena zato što su USKOK i DORH protiv dva člana Vlade pokrenuli kaznene postupke, a jedan član Vlade se spominje u drugom kaznenom postupku teškom milijarde kuna, isiče predsjednik SDP-a Peđa Grbin

I oporba i vladajući imat će prilike postavljati pitanja kandidatima za članove Vlade već sutra na sjednicama saborskih odbora.

Sabor: Saslušanja novih članova Vlade 

Mjerodavni saborski odbori u četvrtak će saslušavati troje kandidata za nove članove Vlade kojima bi Hrvatski sabor povjerenje trebao iskazati u petak.

U 8.30 sastaje se Odbor za Ustav na kojem će biti saslušana Šimpraga, u 9 h će na zajedničkoj sjednici odbora za gospodarstvo i za zaštitu okoliša biti saslušan Filipović.

Za 9.30 sazvana je zajednička sjednica triju odbora: za obitelj, mlade i sport, za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo te za zdravstvo i socijalnu skrb na kojoj će biti saslušan Piletić.

Kada se članovi Vlade imenuju naknadno, o njima se ne raspravlja na plenarnoj sjednici Sabora, nego na sastancima odbora.

Praksa je da ih predstavi sam premijer, a zastupnici im pritom mogu postavljati pitanja i oni su na njih dužni odgovoriti.

Na sjednici Sabora o povjerenju se glasuje bez rasprave, a da bi bili potvrđeni, potpredsjednica Vlade i dvojica ministara moraju dobiti glasove 76 zastupnika. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!