14:16 / 28.10.2021.

Autor: V.G./Hina/HRT

Beroš: Mobilizacija bolničkog sustava i ponovno aktiviranje Arene

Aktivacija Arene

Aktivacija Arene

Foto: Emica Elvedji/Željko Hladika / PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je na sjednici Vlade da je broj novozaraženih među testirana dosegnuo 33,77 posto te se bolnički sustav dodatno mobilizira, što uključuje i ponovno aktiviranje tercijarnog centra Arena Zagreb za prihvat pacijenata zaraženih koronavirusom.

Beroš je naveo da u proteklih tjedan dana od ukupnog broja novozaraženih 74,5 posto nije bilo cijepljeno, a gotovo je jednak postotak i među hospitaliziranima, 75 posto nije cijepljeno ni jednom dozom.

- Novozaraženi u dobi do 20 godina, njih 27 posto, te 60 posto u dobi od 20 do 40 danas čine 87 posto od ukupnog broja novozaraženih, rekao je.

Više od 70 posto necijepljenih među novozaraženima i umrlima


- I dalje se nastavlja trend od više od 70 posto necijepljenih među novozaraženima, hospitaliziranima i preminulima. S obzirom na hladnije vrijeme i visoko zaraznu delta-varijantu, ubrzano širenje epidemije je očekivano, na što smo kontinuirano upozoravali. Zdravstveni sustav se sprema na nova, dodatna opterećenja. Vrhunac četvrtog vala dočekujemo pripravni s utvrđenim planom djelovanja, istaknuo je Beroš.

Zbog toga je Ekspertna skupina Kriznog stožera Ministarstva zdravstva u srijedu zaključila da je u Gradu Zagrebu, zbog znatnog porasta broja pacijenata i visoke popunjenosti bolničkih kapaciteta, potrebno povećati broj kreveta, uključujući jedinice intenzivnog liječenja.

Predviđena je mobilizacija potrebne medicinske opreme, KBC Zagreb i Sestre milosrdnice te KB Dubrava do ponedjeljka će dodatno povećati broj kreveta, dok će KB Merkur i Sveti Duh biti u pripravnosti za otvaranje novih stacionarnih COVID kapaciteta.

S obzirom na preopterećenost hitne medicinske službe u Zagrebu, bolnice će povećati i izolacijske kapacitete u objedinjenim hitnim bolničkim prijmovima za zbrinjavanje pacijenata koji im gravitiraju te će se pojačati komunikacija i suradnja između izvanbolničke i bolničke hitne službe. Sve bolnice bit će dužne prijavljivati podatke o popunjenosti četiri puta dnevno.

Zbog brzog širenja virusa ponovno se priprema aktiviranje tercijarnog centa Arena Zagreb za prihvat bolesnika pozitivnih na koronavirus.

Ponovno otvaranje COVID ambulanti

Ministarstvo zdravstva naložilo je županijskim stožerima i domovima zdravlja da ponovno otvore COVID ambulante radi rasterećenja bolnica. U Zagrebu su one otvorene već ovaj tjedan, rekao je Beroš.

- Trenutačno bilježimo znatno povećanje interesa za cijepljenje u odnosu na tjedan prije. Prva tri dana ovog tjedna prvom dozom cijepljeno je 3790 osoba više nego prošloga tjedna. U Hrvatskoj je do jučer utrošeno 3.586.590 doza cjepiva, a cijepljeno je 56 posto odraslog stanovništva, naveo je ministar.

Istaknuo je da je cijepljeno više od 88 posto liječnika te pozvao sve, a posebno starije, da slijede njihov primjer jer imamo dostupne četiri vrste cjepiva.

Dodatnom, trećom dozom cijepljeno je više od 14.000 osoba, a u četvrtom tjednu primjene COVID potvrda među djelatnicima u bolnicama i primarnoj zaštiti zabilježena su 94 pozitivna nalaza.

Pojačani nadzor poštovanja epidemioloških mjera


Načelnik nacionalnog Stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je da povećan broj novozaraženih upućuje na trend opuštanja u društvu i nedovoljno poštovanje epidemioloških mjera pa će se stoga inzistirati na pojačanom nadzoru njihova poštovanja.

- Održan je sastanak inspektora civilne zaštite s inspektorima Državnog inspektorata i policijom, gdje je dogovorena operativna provedba pojačanih mjera nadzora. Policijski službenici obavljat će pojačani nadzor osoba u javnom prometu, ugostiteljskim objektima, posebno nadzor njihova rada poslije redovnog radnog vremena te nadzor provedbe mjera na javnim okupljanjima, kazao je.

Državni inspektorat nadzirat će rad ugostiteljskih objekata i trgovačkih centara, a Ravnateljstvo civilne zaštite pojačano će nadzirati pravne osobe u ugostiteljskim objektima i trgovačkim centrima, ali i okupljanja poput svadbi i drugih javnih okupljanja.

- Na temelju prikupljenih saznanja posebna će se pozornost posvetiti organizacije zajedničkih akcija radi sprječavanja ilegalnih okupljanja, odnosno prema pravnim osobama koje opetovano krše odluke Stožera, najavio je Božinović.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!