17:37 / 10.02.2021.

Autor: D.M./HRT

Beroš: Nema pooštravanja mjera, o popuštanju treba promisliti

Vili Beroš

Vili Beroš

Foto: HTV / HRT

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je nakon sastanka Znanstvenog savjeta kako nema razloga za pooštravanje epidemioloških mjera, ali da o njihovoj relaksaciji treba dobro promisliti.

- Na Savjetu je bilo riječi o oprezu koji moramo imati kad razmišljati o popuštanju mjera, iako mjere danas nisu bile glavna tema. Bili smo fokusirani na prisutnost novog koronavirusa u Hrvatskoj. To ukazuje ne neke opasnosti. Svi su suglasni s tim. Odluke ćemo temeljiti na epidemiološkim podacima i kako je premijer rekao, donosit ćemo odluke oprezno i zdravorazumski, poručio je nakon satanka Vili Beroš

Najavio je da će odluka o tome biti donesena idućih dana, a bazirat će se na epidemiološkoj situaciji. Podsjetimo, prema sadašnjim epidemiološkim mjerama koje traju do 15 veljače zabranjen je rad kafićima, restoranima i teretanama.

Dodao je kako je na sastanku istaknuta važnost seroloških istraživanja, jer ona pokazuju 'prokuženost' populacije. HZJZ je već počeo testiranja i time ćemo dobiti značajne podatke, dodao je Beroš. Naglasio je kako su se svi znanstvenici usuglasili da se treba cijepiti cjepivom koje je prisutno. Također, ponovili su da su sva tri cjepiva u Hrvatskoj sigurna. Sprečavaju u najvećoj mogućoj mjeri teže oblike bolesti i smrti, ponovio je.

- Izgledalo je da će oxfordsko cjepivo biti prvo, a oni su imali probleme koje nitko nije mogao predvidjeti. Da su proizvođači poštovali uvjete dogovora, rezultati bi bili bolji. To je sad iza nas, trebalo bi biti bolje u budućnosti, odgovorio je na pitanje kako komentira izjavu Ursule von der Leyen, da je bilo grešaka u procesu nabavke cjepiva. 

Beroša su novinari pitali da komentira 'cijepljenje preko reda' vezano za rektora Damira Borasa. Ponovio je da takvo ponašanje osuđuje i da cjepivo treba osigurati najugroženijima. "Ako cijepljenje ide preko reda, to nije u velikoj mjeri. Ako se i događalo, mislim da nije ugrozilo program cijepljenja", dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!