07:40 / 10.02.2021.

Autor: I.Z./D.D./HRT/Hina

Zastupnici dobili drugu dozu, reakcije pljušte sa svih strana

Cijepljenje saborskih zastupnika

Cijepljenje saborskih zastupnika

Foto: Patrik Macek / PIXSELL, arhiva

HTV-ova reporterka Tatjana Munižaba kazala je za podnevni Dnevnik da su pojedini zastupnici iskoristili pravo slobodnog govora te su govorili o koronavirusu, mjerama i cjepivima. Zastupnici su danas primili i drugu dozu cjepiva, ali ne u Hrvatskom saboru, nego u ambulanti pored Sabora.

HTV-ova reporterka rekla je da tema koronavirusa ostaje u Saboru i nakon slobodnog govora jer je prva točka današnje saborske sjednice izmjena Zakona o poticajima ulaganja.

- Riječ je o proširenju poticaja i na one poduzetnike koji su uspjeli preživjeti prvi val, ali drugi ih je bacio na koljena, poručila je Munižaba.

Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Nataša Mikuš Žigman istaknula je da su do listopada 2020. potporu dobila 582 poduzetnika.

- Ukupna vrijednost dodatnih ulaganja iznosi približno 25 milijardi kuna uz otvaranje 18 500 novih radnih mjesta, naglasila je. 

Hrebak: Ako nekome treba, mogu odustati od cijepljenja

Dario Hrebak, saborski zastupnik HSLS-a rekao je kako se svi moraju cijepiti. Dodao je kako će cjepivo doći i da je plan do svibnja i lipnja da se cijepi što više ljudi.

Naglasio je da su se većinom svi zdravstveni djelatnici i korisnici domova cijepili

- Ne znam kakva je ovo poruka. S jedne strane, da se nismo cijepili bilo bi reakcija - aha, to je zato što cjepivo nije dobro, a sad su reakcije - aha oni su prije reda. Ako nekome treba, evo ja mogu odustati od cijepljenja. Ako sam ja najveći problem u ovoj zemlji, ako su drugi zastupnici problem - odustat ću, neću se cijepiti, izjavio je HSLS-ovac Dario Hrebak.

Dodao je kako je HSLS oduvijek za ukidanje članarine za HGK, što su kaže "na kraju krajeva i dobili".

Bauk o Borasu: I najveći mafijaši su pali

Arsen Bauk
, SDP-ov saborski zastupnik kazao je kako smatra da su se zastupnici i ovaj put trebali cijepiti javno. Dodao je da je kampanja glede cijepljenja javih osoba uspjela, jer se sve više građana želi cijepiti.

Bauk je komentirao i cijepljenje zagrebačkog rektora Borasa. Istaknuo je kako je to šlag na torti njegovog lika i djela.

- S ovoga aspekta, to je najmanji grijeh koji će sada ispasti najveći i najvidljiviji. I najveći mafijaši su pali, jer su platili nešto manje poreza. Nisam ga usporedio s mafijašima, već veličinu toga što je pogriješio, kazao je Bauk. 

Bačić: Ne mogu vjerovati da bi rektor išao mimo reda i preko veze na cijepljenje

Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a komentirao je situaciju glede cijepljenja zagrebačkog rektora Damira Borasa .

- Ne mogu vjerovati da bi rektor išao mimo reda i preko veze na cijepljenje. Ne znam kako je do toga došlo pa ne mogu ocjenjivati, ali načelno sam protiv da se preko veze pokušavamo izboriti za nešto što nam možda ne pripada, naglasio je Bačić.

Na upit kako to da nema javnog cijepljenja zastupnika, Bačić je istaknuo kako se to mora pitati u Zavodu. Rekao je da je način cijepljenja utvrđen prije nego što je nastao ovaj događaj sa zagrebačkim rektorom.

Bačić je poručio da se cijepiti treba.

- Kad sam krajem prošle godine pozivao građane na cijepljenje i sudjelovao u kampanji, komentiralo se tada - pitanje je hoćete li se cijepiti. Svoje prvo i drugo cijepljenje doživljavam kao poruku da je potrebno se cijepiti kako bi čuvali sebe i druge. Ovo nije pogodovanje, kazao je HDZ-ov Branko Bačić.

Grbin: Nije mi jasno zašto se danas cijepimo iza zatvorenih vrata

- Ideja je bila da promoviramo cijepljenje zato mi nije jasno da tu poruku ne šaljemo i dalje ni zašto je danas određeno da cijepljenje bude iza zatvorenih vrata, rekao je Peđa Grbin (SDP).

- Prema anketama smo od situacije kada je velika većina građana izjavljivala da se neće cijepiti došli do toga da preko 60 posto odgovara da će se cijepiti, dakle aktivnosti su očito urodile plodom, dodao je Grbin.


 Đakić: Ne znam tko je Boras

- Mislim da je ovo sasvim ispravno. Mislim da sam sad siguran da neću moći dobiti Covid opet barem godinu dana, kazao je HDZ-ov Josip Đakić.

Dodao je kako mu je cijepljenje preporučio liječnik. Komentirao je i cijepljenje rektora Borasa i njegove supruge.

- Ne znam tko je Boras. Ne znam, nisam to pročitao pa ne mogu to ni protumačiti.

Hajdaš Dončić: Akademska zajednica premrežena je klijentelizmom

Saborski zastupnik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić ustvrdio je danas da je hrvatska akademska zajednica premrežena klijentelizmom i političkim napredovanjem. Osvrnuvši se u slobodnom govoru u Saboru na potpise 30 dekana za smjenu rektora Damira Borasa, Hajdaš Dončić upitao je što su ti dekani radili proteklih 10 godina i zašto nisu reagirali na činjenicu da hrvatske znanstvene institucije imaju najmanje znanstvenih radova u EU-u.

- U hrvatskoj akademskoj zajednici imamo klijentelizam, političko napredovanje, imamo kaljužu u onome što bi trebala biti morala vertikala svakog društva, kazao je Hajdaš Dončić.

Dodao je da se u posljednjih deset godina čak 41 posto studentica žalilo na neke od oblika ucjene od profesora i dekana, a tek danas se reagira.

- Tek danas reagiraju zbog preskakanja reda u cijepljenju rektora Borasa jer nakon toga on više ne postoji, zaključio je Hajdaš Dončić.

Hrvatski sabor

Hrvatski sabor

Foto: Uživo / HRT

Maja Grba Bujević u ime Kluba zastupnika HDZ-a rekla je da ovoga mjeseca u Hrvatsku stižu 154.000 doza AstraZenecina cjepiva, uvjeravajući u njegovu djelotvornost.

- Djelotvornost tog cjepiva je oko 60 posto, ali uz interval do druge doze koji je dulji, djelotvornost je čak 80 posto. Procijepljene osobe neće razviti ni blage simptome, a djelotvornost u sprečavanju teških oblika bolesti i smrti je 100 posto, istaknula je.

- AstraZenecino cjepivo jednako je učinkovito za mlađe i starije dobne skupine. Najlošija je odluka odgađati cijepljenje protiv COVID-a, poručila je Grba Bujević.

Silvano Hrelja (Klub zastupnika HSS-a i HSU-a) istaknuo je da su nam u pandemiji potrebni brojevi, rokovi i planovi kako bismo znali kada će se popuštati mjere.

- Što se događa, zar više ne slušamo struku i ne pratimo broj zaraženih i postotke, nego uspoređujemo mjere s drugima, pitao je Hrelja.


Hrvatski sabor ovaj će tjedan raspraviti osam točaka s opširnog dnevnog reda. Danas zastupnici raspravljaju o izmjenama Zakona o poticanju ulaganja, kojima se žele ublažiti posljedice pandemije.

- Prijašnjim poticajnim mjerama Vlada predlaže dodati još tri, a koje su to mjere, objasnio je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

Iznimno se omogućuje dodjela potpora za ulaganje poduzetnicima koji 31. prosinca 2019. nisu bili u teškoćama, ali su od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. to postali.

Korisnicima potpora za ulaganje omogućuje se da za projekte čije trogodišnje razdoblje realizacije 'pada' unutar razdoblja početka pandemije, to razdoblje produlji za jednu godinu.

Također, kad je riječ o obvezama preuzetim prije 31. prosinca 2019., gubitak radnih mjesta u istoj ili sličnoj djelatnosti do kojeg dođe od 1. siječnja 2020. do 30. lipnja 2021. u nekom od objekata odnosno projekata korisnika u zajedničkom europskom gospodarskom prostoru ne smatra se premještanjem u smislu Zakona o poticanju ulaganja.

Sabor će raspraviti i Vladin prijedlog da izmijeni Zakon o Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, uredi prava i obveze članova Komisije, među njima i osnovna, poput prava na godišnji odmor, naknadu troškova prijevoza, ali i druga prava, poput prava na naknadu plaće nakon prestanka dužnosti, povratka na rad u državnom i javnom sektoru itd.

Zastupnici će raspraviti i prijedlog da svaka pritužba na rad nastavnika koju će razmatrati prosvjetna inspekcija, mora sadržavati ime i prezime prijavitelja, dakle ne može biti anonimna.

- Uvidom u ukupan broj prijava prema kojima Prosvjetna inspekcija treba postupati, utvrđeno je da je oko četvrtine anonimnih prijava neutemeljeno, kazao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, predstavljajući izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji.

Manje dinamičan tjedan u odnosu na tri protekla Sabor će zaključiti bez glasovanja petkom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!