09:40 / 10.02.2021.

Autor: Hina

Potvrđena prva tri slučaja zaraze britanskom mutacijom virusa

Laboratorij

Laboratorij

Foto: Fernando Zhiminaicela / Pixabay

U Hrvatskoj su danas potvrđena prva tri slučaja zaraze britanskom mutacijom koronavirusa B.1.1.7., a uzorci su sekvencirani u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", priopćilo je Ministarstvo zdravstva.

Kako navodi Ivan-Christian Kurolt, koji je sa suradnicima napravio sekvenciranje, riječ je o mutacijama u proteinu šiljku (spike): delecija HV69/70, delecija Y144, N501Y, A570D, P681H i T716I. 


U Klinici za infektivne bolesti od 20. siječnja ukupno je sekvenciran 61 uzorak, i to 27 iz Zagreba i Zagrebačke županije, 16 uzoraka iz Brodsko-posavske županije, osam iz Virovitičko-podravske, šest iz Sisačko-moslavačke te četiri iz Bjelovarsko-bilogorske županije. 


Mutacije su nađene u uzorcima uzetim muškarcu u dobi od 50 godina i djetetu od 3 i pol godine iz Zagreba te 34-godišnjaku iz Brodsko-posavske županije. O svemu su obaviješteni epidemiolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), koji će prikupiti dodatne epidemiološke podatke od oboljelih i njihovih kontakata koji su u izolaciji. 


Sva tri uzorka poslana su i u ECDC u sklopu pošiljke koja je danas s uzorcima iz različitih dijelova Hrvatske upućena iz HZJZ-a, navodi Ministarstvo zdravstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!