Bez plina i tople vode i mjesec dana nakon nevremena

17.08.2023.

07:00

Autor: Višnja Ružojčić/Regionalni dnevnik/HRT

U nevremenu koje je 19. srpnja pogodilo Slavonski Brod stambena zgrada s 20-ak stanova u Kumičićevoj ulici ostala je bez krova. Dok čekaju sanaciju, stanari sa zebnjom prate prognozu. Tijekom obilnih kiša voda se slijeva niz zidove, a većina stanova i dalje je bez plina i tople vode...

- U loncu grijem vodu i nosim u kupaonicu, onda razrijedim na mlaku vodu i tako se malo izbrljamo, kaže Katica Jovanović.


- Nemamo na čemu kuhati dok god se ovo na napravi. Jadno, žalosno, kaže Ivica Samardžić.


Kad pada kiša, voda se slijeva niz zidove.


- Stavili smo folije koje smo pričvrstili gore, ali ipak je to procurilo. Čak je, kako je zgrada na dva kata, procurilo i na prvi kat, napominje predstavnica stanara Katica Ćorić.


- Do sada smo odradili čišćenje cijelog krovišta, micanje zidova, zidanje dimnjaka. Izvršili smo pregled dimnjačara, kaže Mijo Lucić iz tvrtke za upravljanje i održavanje zgrada.


Do kraja tjedna, nadaju se, plin će biti priključen svim stanarima, a do jeseni obnovljen krov.


- Zasad imamo dvije ponude koje moramo razmotriti. Šteta je već u obradi, kaže Ćorić.


- Vjerujem da će naša šteta biti u cijelosti priznata od osiguravajuće kuće, tako da će to biti financirano, kaže Lucić.


Procjena je, dodaje, oko 90 tisuća eura. Samo na toj zgradi, a oštećeni su deseci zgrada.


- Oko 70 posto zgrada koje su imale manja oštećenja već je sanirano, kaže Antun Bogović, direktor tvrtke za upravljanje i održavanje zgrada.


Građani se nadaju odšteti iz Fonda za prirodne nepogode.


- Zaprimili smo više od 1600 prijava naših sugrađana koji imaju oštećenja na svojim objektima ili prijevoznim sredstvima, kaže zamjenica gradonačelnika Slavonskog Broda Martina Martić Puača.


Brodsko-posavskoj županiji Vlada je dodijelila više od tri milijuna interventnih eura. Ponajprije za sanaciju objekata u kojima se živi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!