19:28 / 18.01.2022.

Autor: Ana Zadro/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Frka-Petešić odbacio optužbe o pogodovanju pri obnovi stana u kojem živi

Sporna obnova

Sporna obnova

Foto: HTV / HRT

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić našao se u središtu pozornosti nakon što je u javnost izašlo da je stan u središtu Zagreba, u kojem živi i kojim se koristi kao državni dužnosnik, obnovljen vrlo brzo nakon potresa. On tvrdi da s time nema nikakve veze jer je obnovu cijele zgrade organizirao bračni par koji u njoj živi te da je suvlasnik stana kojim se on samo koristi - država.


Dva tjedna nakon potresa u Zagrebu suvlasnici ove teško oštećene zgrade u središtu grada dogovorili su se da odmah pokrenu obnovu. U jednom od stanova živi Frka-Petešić, ali on s obnovom, kaže, nije imao ništa.

- Ja sam najmoprimac, nisam vlasnik stana, nisam se bavio obnovom te zgrade, ni nijednog stana, ja sam se selio sam iz jednog dijela stana u drugi dok je trajala obnova. Već je nekoliko stanova krenulo u obnovu prije nego što je počela obnova u mom stanu, rekao je Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda premijera.

Stan u kojem živi u vlasništvu je države, njime upravlja društvo Državne nekretnine. Za obnovu samog stana platili su 40 tisuća kuna bez PDV-a, a za konstrukcijsku obnovu 124 tisuće bez PDV-a.

- Tempo obnove navedene zgrade diktirali su ostali suvlasnici, a Društvo je predstavljalo RH sa 36% suvlasništva i dalo potrebne suglasnosti kako bi se zgrada obnovila. (...) Društvo je javni naručitelj i postupalo je po zakonu primjenjujući pravila javne nabave kao i važeću zakonsku građevinsku regulativu prema kojoj su mogli postupati svi suvlasnici i prije Zakona o obnovi, stoji u priopćenju.

Da su Državne nekretnine samo pratile njihov tempo, tvrdi i suvlasnica jednog od stanova koja je sa suprugom inicirala i nadzirala cijelu obnovu. Nikakvih povlastica, kaže, nije bilo.

- Kakve privilegije ako mi nismo dobili kune od države, niti ćemo dobiti, mi smo kao suvlasnici privatno, privatno obnovili ovu zgradu, s tim da smo je obnovili, što da kažem, jer smo ja i suprug sve poduzeli i napravili, rekla je Viktorija Ćurić, suvlasnica zgrade.

Da ništa nije sporno, tvrdi i Vlada.

- Mogu sigurno reći da nije bilo nikakvog napora da se tu nešto ubrza jer stan koristi ovaj dužnosnik, a ne netko drugi, poručio je premijer Andrej Plenković.

- Da je u tom stanu bio netko drugi, primjerice, saborski zastupnik oporbe, postupak bi bio potpuno isti i identičan, rekao je Darko Horvat, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

No oporba tako ne misli.

- Država je još jednom pokazala da, kada se radi o nekome, u navodnim znakovima, važnom, da je u stanju srušiti ili preskočiti sve administrativne prepreke, one koje nije u stanju srušiti ili preskočiti za, u navodne znakove, obične građane, rekao je Arsen Bauk, SDP.

- To je direktan šamar svim onim ljudima koji sjede u kontejnerima i koji uopće nemaju ni saznanja o tome kad će im biti obnovljeno, rekla je Anka Mrak-Taritaš, GLAS.

- Gotovo sva mudrost i znanje koji su čovjeku potrebni sadržani su u narodnim poslovicama i izrekama, u kojima je destilirano iskustvo puno generacija prije nas, pa ću odgovoriti samo jednom izrekom - i Bog je prvo sebi bradu stvorio, rekao je Nino Raspudić, Most.

Suvlasnici zgrade, kaže nam gospođa Ćurić, nijednog trena nisu požalili što nisu čekali Zakon o obnovi. Za iznos koji su tada platili, dodaje, danas bi mogli samo skinuti žbuku.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!