Obitelj Erhatić na pjeskovitoj podravskoj zemlji uzgaja smokve, lubenice i dinje

15.08.2023.

19:58

Autor: Marijana Kranjec/Dnevnik/IMS/HRT/B.B.B.

Sve ekstremniji vremenski uvjeti poljoprivrednike tjeraju na prilagodbu. Tako na pjeskovitoj podravskoj zemlji u Dinjevcu kod Pitomače, obitelj Erhatić uz lubenice i dinje sve intenzivnije uzgaja smokve. Sve što uberu prodaju na bjelovarskoj tržnici.


Nije ovo ni Vis ni Korčula, nego Dinjevac, Podravina. A i tu je napokon počela berba drugog ovogodišnjeg uroda smokava.

Tomo i Slavica Erhatić beru ih već osmu godinu, a počeli su doslovno iz ljubavi.

- Naši su godišnji bili na Jadranu i uvijek je bilo da se koja ubrala sa strane, pošto su meni jako dobre smokve i onda je suprug vidio da je to moja želja, otkrila je Slavica.

Uz bratovu je pomoć prvu sadnicu nabavio iz Francuske, a kako su sve bolje rodile, daljnji je rasad sam uzgajao. I ne misli stati na sadašnjih 135.

- Pošto se sve mijenja, klima se mijenja, sve je toplije kod nas, vidimo da sve više uspijeva i onda idemo sada zasaditi koliko bude išlo, ne znamo, iskreno između 400 i 500 bi ih (smokvi) trebalo sve skupa biti, nadovezao se Tomo.

Promjena vremenski uvjeta znači i zaokret u proizvodnji


Ovim iskusnim povrtlarima proljetni olujni vjetar odnio je pet plastenika pa, kažu, više neće ulagati u najlon. Uz lubenicu i dinju, okreću se uzgoju presadnica i luka, a smokve su dobrodošla nadgradnja.  

- Ispod 100 kilograma na dan ne bude sigurno, ali to je kroz nekih 2 tjedna i onda do prvog mraza, jer stvarno se je produžilo vrijeme sazrijevanja i moramo biti strpljivi i čekati, rekla je Slavica.

- Ako bude jesen topla i duga, jer one jedanput dok krenu, dok dođu noćne temperature iznad 20 stupnjeva, onda one rastu i debljaju se, objasnio je Tomo.

To bi, nakon prve ovogodišnje berbe koja je podbacila, napokon trebalo zadovoljiti kupce. U nedostatku drugih vrsta voća, smokve petrovače bit će i za džem, a kad se zrioba ubrza, ići će i za manje od 2 eura. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!