16:32 / 01.05.2021.

Autor: Sanja Kos-Bojanić/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Borba za poziciju župana Koprivničko-križevačke županije

Borba za župana Koprivničko-križevačke

Borba za župana Koprivničko-križevačke

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U izbornoj utrci za čelnu funkciju Koprivničko križevačke županije petero je kandidata. U lov na glasače kreće sadašnji župan i čelnik Mreže Darko Koren uz potporu HDZ-a, HSU i HNS-a. Iz druge opcije Nezavisnih je Željko Lacković, treće opcije nezavisnih uz potporu MOSTA mandat župana traži Zdravko Matotan. SDP ov je kandidat Mladen Kešer, a Domovinski most za županicu ističe Mirjanu Hanžeković.

Aktualni koprivničko-križevački župan Darko Koren, čelnik Mreže nezavisnih lista uz potporu Hrvatske demokratske zajednice, Hrvatske stranke umirovljenika i Hrvatske narodne stranke u izbornoj je utrci za svoj četvrti mandat. Uvjeren je da su ostvareni i projekti u tijeku i dosadašnji rad najbolja preporuka glasačima.

- Velik projekt izgradnje pet školskih dvorana koje gradimo zajedno s naših pet općina je projekt koji, s opremom, vrijedi 70 milijuna kuna. Pri početku smo centra kompetencija projekt vrijedan 60 milijuna kuna, znači podizanja standarda srednjeg obrtničkog obrazovanja, kaže Darko Koren, kandidat MREŽE, HDZ-a, HSU-a, HNS-a.

Mladen Kešer, načelnik općine Kalnik, u lokalnoj politici je već 20-ak godina. Političku karijeru počeo je u HSS-u, a 2005. bio je jedan od kandidata za predsjednika države. Bavi se poduzetništvom.

- Želim Koprivničko-križevačku županiju otvoriti društvu, otvoriti županiju investicijama, europskim fondovima. Želim otvoriti županiju da svaki čovjek u županiji zapravo bude sretan od onih ljudi koji su potrebiti, osobito socijalno potrebitih ljudi, pa do poduzetnika i određenih investicija, rekao je Mladen Kešer, kandidat SDP-a.

Na izbore za župana ide i odvjetnik, bivši gradonačelnik Đurđevca i bivši saborski zastupnik Željko Lacković.

- U proteklom razdoblju u našoj Koprivničko-križevačkoj županiji razvoj kakav smo imali je predstavljao stagnaciju. Želimo da se brže i snažnije razvijamo i zbog toga je i okupljena kompletna nezavisna politička platforma, koja će sa svima koji su do sada bili u opoziciji pokušati donijeti promjene u našu županiju, izjavio je Željko Lacković, kandidat liste NEZAVISNIH.

Domovinski pokret izlazi s kandidatkinjom Mirjanom Hanžeković, djelatnicom bjelovarskog Županijskog suda. Želi se boriti protiv korupcije i nepotizma te nekontroliranog trošenja novca poreznih obveznika.

- Osmišljavat ćemo programe vezane za modernizaciju školstva, zaštitu voda, ekološku proizvodnju, razvoj malog i srednjeg poduzetništva, razvoj turizma i stvaranje boljih uvjeta za mlade obitelji. U tome ćemo posebnu pažnju posvetiti pružanju ažurnije pomoći u realizaciji svakog projekta od strane županijske administracije kroz uvođenje dodatne digitalizacije javne uprave, objašnjava Mirjana Hanžeković, kandidatkinja Domovinskog mosta.

U ring utrke za župana baš kao i u politiku prvi put ulazi i dr. znanosti Zdravko Matotan, poznatiji u sektoru istraživanja i unapređenja poljoprivrede i povezivanja poljoprivredne i industrijske proizvodnje povrća i sjemena.

- Neminovno je i žurno ojačati gospodarstvo ove županije temeljeno na prirodnim resursima, poglavito na razvoju visokih tehnologija u prerađivačkoj industriji koja će biti kadra poljoprivrednu proizvodnju s ovog područja apsorbirati i pretvoriti u finalne proizvode. Naravno, treba reformirati poljoprivredu, kaže Zdravko Matotan, nezavisni kandidat uz potporu Mosta.

Koprivničko-križevačka županija, kako se očekuje, župana bi mogla dobiti u drugom krugu lokalnih izbora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!