16:52 / 05.03.2021.

Autor: Sanja Kos-Bojanić/Regionalni dnevnik/HRT

U Križevcima dječje igralište za djecu s invaliditetom

U Križevcima dječje igralište za djecu s invaliditetom

U Križevcima dječje igralište za djecu s invaliditetom

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Prvi put i u Križevcima djeca s invaliditetom mogu uživati na ljuljački i vrtuljku. Postavljeni su na igralištu pored sportske dvorane u Potočkoj ulici. Akciju je potaknuo Dječji vrtić Zraka Sunca.

Cijelo njezino djetinjstvo dječja su igrališta Sari bila nedostupna. Sada se napokon može ljuljati i zabavljati na vrtuljku. Ne skida osmijeh s lica, baš kao ni njezina majka dok gleda svoje zadovoljno dijete.

- Ona se sad zapravo prvi put ljulja od kad je velika i baš se lijepo opustila. Dobro će doći ova ljuljačka kad bude malo razdražljiva pa ćemo je doći ovamo malo umiriti. Stvarno smo sretni, to je zapravo ta integracija i mislim da će i ostaloj djeci jako puno značiti, moći će se ljuljati, vrtjeti na vrtuljku i družiti s drugom djecom, kaže Tamara Premuš, Sarina majka.

Za radost djece s teškoćama iz gradske blagajne uloženo je 60 tisuća kuna. Ima još projekata koje križevačke udruge i škola za djecu s posebnim potrebama razvijaju s gradom.

- Postoji još niz inicijativa koja nisu samo dječja igrališta nego je i činjenica kako omogućiti dostupnije sadržaje javnih usluga, ali i stambenog zbrinjavanja osoba s invaliditetom, u svakom slučaju niz je projekata u Strategiji grada za slijedeće desetljeće, rekao je Mario Rajn, križevački gradonačelnik.

Dječja igrališta za svu djecu bez obzira na njihove intelektualne i fizičke mogućnosti mali su korak za veliki osmijeh i sreću. Mnogo je onih koji u svojim gradovima i selima na taj osmijeh još čekaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!