Borba za svakog pacijenta u Zadru i Biogradu

24.04.2021.

19:38

Autor: Kristina Štrbac/Dnevnik/HRT

U Zadru bitka za svakog pacijenta

U Zadru bitka za svakog pacijenta

Foto: HTV / HRT

Pritisak na bolnice polsjednji tjedan ne posustaje. U zadarskoj bolnici trenutno su tri COVID odjela i COVID jedinica intenzivnog liječenja, a bude li potrebno u pripremi je još jedan paviljon. Organizacija rada trenutno ovisi o broju oboljelih.

Liječnici i sestre na COVID odjele stižu s drugih bolničkih odjela. Rotiraju se mjesečno, a sve skupa utječe na rad ostatka bolnice.

Užurbano je pred zadarskom Poliklinikom. Pacijenti dolaze na već ugovorene preglede. Ambulantnih pregleda je manje, kao i nekih bolničkih postupaka, za oko 20 posto. No za neke su se preglede liste čekanja čak smanjile, primjerice za magnetsku rezonanciju i CT.

Hladni pogon nije stao

- Smanjili smo, ali ga nismo ukinuli. Mi dan danas radimo hladni program. Radimo one zahvate koji čak mogu čekati. Zbrinjavamo onkološke bolesnike, zbrinjavamo sve hitne bolesnike, tako da u principu naš hladni pogon nije stao, kaže zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar Edi Karuc.

Kako bi mogle funkcionirati u ovim teškim vremenima bolnice su se morale reorganizirati. Tako je i s biogradskom bolnicom koja je od početka pandemije COVID bolnica. Štoviše u istoj zgradi zadržala je svoju osnovnu djelatnost i COVID odjel.

U Biogradu na moru operiraju

Liste čekanja za ortopedske i internističke preglede u Specijalnoj bolnici za ortopediju nisu povećane, ali čeka se na operativne zahvate. Radi se, kaže ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju Biograd na moru Mate Kutleša - s jednom salom. COVID pacijenata imaju 30. 

- Od samog početka kako smo ušli u koronu, sve je nešto novo u ovome poslu i naša znanja do tada nisu bila prilagođena ovome. Za nas je ovo bio veliki izazov. Uspješno smo ga savladali, kaže glavna sestra u biogradskoj bolnici Radojka Birkić.

Upravo su liječnici, medicinske sestre i sve ostalo osoblje koje se hrabro bori za svaki ljudski život u ovim novonastalim uvjetima - heroji današnjice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!