20:20 / 27.09.2021.

Autor: Nikolina Ćosić/Dnevnik HTV-a/IMS/HRT

Unatoč kibernetičkim napadima, SOA zaključuje da je Hrvatska sigurna

Božinović: Ne podcjenjujemo; Milanović nije zabrinut

Božinović: Ne podcjenjujemo; Milanović nije zabrinut

Foto: HTv / HRT

U izvješću SOA-e za prošlu i ovu godinu stoji da je Hrvatska sigurna i stabilna demokratska zemlja. Ipak, informacijski sustavi hrvatskih institucija više su puta kibernetički napadani.


U prošloj godini Hrvatska je 12 puta bila kibernetički napadnuta. Najčešća meta bili su informacijski sustavi Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva obrane.


- Mi u onom trenu kada se tako nešto dogodi, imamo već određeni sustav mehanizam djelovanja, tako da, naravno, o njemu vam ne mogu govoriti u ovom trenutkum, ali šteta se vrlo, vrlo brzo sanira i u konačnici nije nastalo ništa što bi bila sigurnosna ugroza za budućnost, rekao je ministar obrane Mario Banožić.


Napade su sponzorirale druge države, kojima je bio cilj onesposobiti i oštetiti mrežne i informacijske sustave koji su važni za ključne društvene i gospodarske procese u našoj zemlji.


U kontekstu regije, u izvješću se upozorava na opterećenost zapadnog Balkana neriješenim međudržavnim i međunacionalnim pitanjima. Među ostalim, pojedini nositelji državne politike u Srbiji promiču koncept „srpskog svijeta" odnosno jedinstvenog srpskog političkog naroda.


Prisutnost takvih poruka u javnim govorima i medijima susjednih zemalja, ne osporava ministar Božinović.

- Međutim ono što je također činjenica to je da one nemaju većeg uporišta u Republici Hrvatskoj, a samim time nisu ni detektirani takvi slučajevi pogotovo u nekom većem opsegu. Međutim, mi niti jedan izazov sigurnosni, pa tako ni taj ne podcijenjujemo, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.


Društvene i međunacionalne tenzije mogu dovesti do međusobnih napetosti - stoji u izvješću. Predsjednika Zorana Milanovića to ne zabrinjava.


- Ne, ne nisam zabrinut, bio bih zabrinut da su napisali da je sve fenomenalno. Nije to ništa što bi bitno ugrožavalo Hrvatsku. Imamo neriješenu situaciju u regiji, imamo Beograd, namjerno ne govorim Srbe i Srbiju, jer to je vrlo zapaljivo, imamo jednu vlast koja lupeta o srpskom svetu, ja pozivam svaki puta Hrvate da budu racionalni, ako ne žive u Hrvatskoj, kazao je Milanović. 


SOA zaključuje da je Hrvatska sigurna i stabilna demokracija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!