Božinović najavio lokalno popuštanje: "Mislim da ćemo ići u tom smjeru"

06.02.2021.

10:14

Autor: Intervju tjedna/B.A./HRT

Davor Božinović

Davor Božinović

Foto: Intervju tjedna / HRT

Davor Božinović, potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera civilne zaštite, rekao je jutros u emisiji Hrvatskog radija Intervju tjedna kako imamo 424 novozaraženih koronavirusom na nešto više od 5600 testova, što čini oko 7,5 posto pozitivnih u odnosu na ukupan broj testiranja u zadnja 24 sata. 

- To je nastavak trenda smanjenja brojeva u odnosu na isti dan prošli tjedan, rekao je Božinović. U tom trenutku nije mogao navesti broj novopreminulih.

Na pitanje o izjavi njemačke kancelarke Angele Merkel da se noću budi zbog situacije s koronavirusom Božinović je odgovorio kako on "više ne spava nego što se budi".

15. veljače kuca na vrata, očekuje se popuštanje mjera, a najavljuju se i novi prosvjedi. Božinović je rekao da su brojke još uvijek dobre, ali da se ne smijemo zanositi da je virus nestao. Naveo je da u Slovačkoj 70 posto svih novozaraženih ima novi britanski soj virusa, što znači puno veće ubrzanje zaraze.

- Mi bi najradije da ovo ne moramo raditi, nije se nitko ni pripremao za pandemiju. O pandemijama su se možda snimili neki filmovi, napisalo par knjiga zadnjih godina, ali se zapravo cijeli svijet po prvi put suočava s ovakvom zarazom koja je zahvatila svaki kutak Zemaljske kugle i svi imaju isti prioritet - zaštititi živote ljudi, a s druge strane omogućiti ekonomiji da funkcionira, i u tome se donose različite mjere, rekao je Božinović.

Činjenica je da Hrvatska ima najmanje stroge mjere u EU, a uspijevamo spuštati brojeve, dodao je.

- Naš je cilj spustiti te brojeve toliko da možemo reći da je sve pod kontrolom i da se pripremamo za ono razdoblje godine koje je za hrvatsko gospodarstvo zapravo ključno, a to je turistička sezona, poručio je Božinović.

Izrazio je razumijevanje za predstavnike sektora koji su najpogođeniji pandemijom - potpuno je jasno da ti ljudi od toga žive i da to rađa brojne frustracije, rekao je, ali i dodao da su uspjeli kod njih probuditi važnost pridržavanja mjera.

Mi nećemo ljude zatvarati doma

Davor Božinović

Božinović je rekao da su učinili sve da ne dođe do zatvaranja, a kad se ono dogodilo, brojevi su počeli padati i još uvijek padaju.

- Mi ćemo sigurno biti najbolji saveznik kad se tako procijeni da se nešto korigira u tom smislu, rekao je Božinović odgovarajući na pitanje o mogućnosti otvaranja.

- Ako se trend nastavi, ako budemo stabilizirali taj pad, ako on bude veći, sigurno nećemo gubiti vrijeme da nešto korigiramo i da se ti objekti u dijelu ili pod određenim uvjetima mogu otvoriti, poručio je.

Lokalno popuštanje mjera

Upitan o gužvama u gradovima rekao je da je alternativa tome proglašenje policijskog sata, što je odbacio kao mogućnost.

- Mi nećemo ljude zatvarati doma, poručio je Božinović.

Rekao je i da ne bi isključio mogućnost lokalnog popuštanja mjera.

- Mislim da ćemo ići u tom smjeru, ovaj puta prije sezone. Ne mogu reći kada, ali to po meni nije pitanje hoćemo li nego kada ćemo odlučiti ići u tom smjeru, rekao je Božinović.

Optimist oko cijepljenja

Božinović je rekao kako će nam narednih šest mjeseci sigurno izgledati puno bolje nego danas. Jedan od razloga je prirodni - doći će toplije vrijeme, virus će se manje širiti. Druga stvar na koju računaju je cijepljenje.

- Cijepljenje je sad malo sporije u odnosu na ono što su bile ugovorene količine, ali mislim da će se to intenzivirati već i ovaj mjesec, pogotovo treći mjesec, a onda ćemo u drugom kvartalu sigurno imati doza koje će zapravo promijeniti situaciju u smislu da će epidemija biti sve više pod kontrolom, tako da sam u tom smislu optimist, poručio je Božinović.

Na pitanje je li EU pogriješio oko cjepiva Božinović je rekao da je Unija ima 27 država te da je Europa čvrsto odlučila da ide "by the book" kad je u pitanju odobravanje cjepiva.

- To je malo više ziheraški pristup nego kod nekih drugih, ali i tu treba biti svjestan da će ta priča s cjepivima i inače pitanje javnog zdravstva biti s nama godinama i da je dobro da Europa poštuje sva pravila koja se moraju poštivati, rekao je Božinović, dodavši da je ovo maraton, a ne utrka na 100 ili 200 metara te da je bitno da se znaju pravila.

"Hrvatska je pokazala da je država"

Komentirao je i pokušaj prelaska granice europskih zastupnika, odnosno tvrdnju jednog talijanskog eurozastupnika da je laž da su granicu htjeli prijeći ilegalno.

- Imamo notu talijanskog veleposlanstva gdje su rekli da bi došli do mjesta Bojna i nastavili prema Velikoj Kladuši. Tu nemate šansu nego ilegalno prijeći granicu, a to otprilike ispada da meni ili vama sad padne na pamet da uđemo u Italiju negdje na nekom proplanku gdje nam se učini zgodnim i da kažemo da smo došli kontrolirati rad talijanske granične policije, rekao je Božinović.

- Vjerojatno su mislili da su njihovi kolege iz SDP-a Hrvatske utjecajniji ovdje pa da mogu od toga napraviti slučaj. Naravno da je to ispao veliki faux pas i za naše kolege koji čak nisu ni pitali nas što je to bilo, već su dali povjerenje izjavama europskih parlamentaraca, koji su tu bili privatno, rekao je također, dodavši da je Hrvatska pokazala da je država.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!