Kurelić: I ovaj ograničeni plan je djelomična pobjeda Rusije

26.03.2022.

13:42

Autor: Intervju tjedna/Hrvatski radio/HRT

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini

Foto: Zoran Kurelić / HRT

U emisiji Hrvatskog radija "Intervju tjedna" gostovao je prof.dr.sc.Zoran Kurelić, profesor međunarodnih odnosa sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti. Komentirao je novu političku kartu svijeta, politiku Europske unije i SAD-a prema Rusiji, i takozvani ruski plan B.  

- Ovaj ograničeni dio, na koji se jučer sugerira da je bio glavni plan otpočetka, plan B, to bi bilo ako se realizira, to bi bila određena pobjeda Putina, Ne 100 posto uspjeh, ali uspjeh, stravičan gubitak za Ukrajinu, zastrašujući uz sva razaranja koja imaju u drugom dijelu države i dakle neka mogućnost da se zaustavi rat, ali ipak katastrofalno po Ukrajinu, a djelomično dobro za Rus, rekao je Kurelić. 

- Dakle, prvi krug sankcija nije bio ništa. Onda je s drugim počelo pa s trećim blokada. Europa je jako sporo reagirala. Onda drugo, jedna presica Bidena gdje je njemu nekoncentrirano pobjeglo da ovise sankcije o tome što će Rusija napraviti u Ukrajini. Dakle to je bio mig, da ako idu samo na Donbas da se ništa strašno neće dogoditi. I zato je dobar dio nas mislio da će jedino to i napraviti. I da vas sad pitam, da je išao ograničeno, da li bi bile ovakve sankcije? Europljani dok bi se dogovorili, ode Donbas, naglašava. 

Ne misli da su se stvari dramatično pogoršale za Ruse.

- I ovaj plan koji je ograničeni plan je djelomična pobjeda. Sigurno se može u Rusiji prezentirati kao djelomična pobjeda i sigurno je katastrofa za Ukrajinu. Kad se gleda iz perspektive, zamislite da netko dođe Zelenskom i kaže, čuj takva je situacija, moraš dati Mariupolj. Koji to predsjednik može potpisati? Da li bi u Hrvatskoj netko mogao, idemo ovo i Vukovar više neće biti hrvatski. Ja ne znam tko bi to potpisao u Hrvatskoj, istaknuo je Kurelić.

"Užasno je teško i ja sam pesimističan"

- Užasno je teško, ja sam stravično pesimističan oko toga, ako stane rat, ako je plan B, ako padne Mariupolj i očisti se Donbas, da li je moguće zamisliti da će Zelenski i Putin negdje sjesti dogovoriti nešto što će biti trajno rješenje. Ukrajina mora dobiti garancije da neće biti napadnuta nakon što izgubi velik dio teritorija, tko će dati te garancije, u kojoj konstelaciji, kako bez Amerikanaca, ne mogu ni početi razmišljati na koji način bi dogovor bio moguć ako Putin ostane na vlasti. 

- Meni ne izgleda iskreno da se ruska vojska nalazi u situaciji da ima procjenu da gube rat. Oni samo ne mogu realizirati potpunu invaziju, ali ne izgleda mi tako dramatično da bi morali nuklearno se prijetiti NATO-u. 

- Sankcije djeluju, to je jasno, nikada do sada nisu takve sankcije napravljene. Jučer sam gledao usporedbe s Hitlerovom ekonomijom, ljudi misle da je ovo dramatičnije interveniranje u bankovni sustav nego za vrijeme II. svjetskog rata. Sankcije su ozbiljne, samo su dugotrajne i sigurno neće zaustaviti rat.

- Drugo pitanje je kulturni rat, na koji način je Putin dio kulturnog rata, to je putanje zanimljivo za Hrvatsku jer se jedan dio desnice našao zbunjen koji je Putina gledao kao kulturnog heroja. Ne nužno kao političkog. I upravo je bio zvijezda kulturne protupozicije konzervativne u borbi protiv LGBT i rodne ideologije. Putin je ideološki identificirao zapad s LGBT pravima i tu postoji veliki ideološki podudaranje između Putina i Orbana, ali i Putina, Orbana i američke kulturne desnice, govori Kurelić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!