Aladrović: To je stvarno društveno neodgovorno

13.02.2021.

12:26

Autor: T.V./T.D./HRT

Ministar Josip Aladrović gostovao je u Intervjuu tjedna

Ministar Josip Aladrović gostovao je u Intervjuu tjedna

Foto: HTV / HRT

Na cijepljenje pojedinaca preko reda u emisiji Hrvatskog radija Intervju tjedna osvrnuo se i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

- Mogu reći još jednom da je to stvarno društveno neodgovorno, društveno neprihvatljivo, međutim da li treba biti posljedica? Pa možda nije vrijeme da se bavimo posljedicama, možda je trenutak da zapravo svi ovu društvenu temu dignemo na neku razinu kako bismo progovorili o tome i kako se to ne bi događalo u budućnosti. Ja sam siguran da će nakon ovakvih napisa po medijima ovakva praksa prestati, poručio je Aladrović.

U ponedjeljak na snagu stupa daljnje popuštanje epidemioloških mjera, a komentirajući nezadovoljstvo među ugostiteljima kojima je dopuštena prodaja "kave za van" ministar Aladrović je rekao da veće popuštanje mjera u ovom trenutku nije moguće.

Istaknuo je kako je potrebno strpjeti se još kratko vrijeme kako bi ekonomija profunkcionirala, da bi zaštitili poslodavce, ali i radna mjesta.

- Zakašnjenja su pokrivena, tu smo pokrili i studeni i prosinac. Što se tiče siječnja, preko 300 milijuna kuna je isplaćeno. Očekujemo da će do kraja sljedećeg tjedna biti isplaćeno 90 posto, plus za obrte. Za veljaču isto ne bi trebalo biti problema. Novac iz proračuna je omogućen za materijalna, odnosno, fiksne troškove i za mjeru očuvanja radnih mjesta, naglasio je.

Rekao je kako je kod ožujka nepoznanica epidemiološki okvir.

- Pratimo na dnevnoj razini epidemiološki okvir. Ekonomske mjere koje će biti donesene za razdoblje ožujak, travanj, svibanj, sigurno će biti povezane s epidemiološkim okvirom. Nadamo se da će epidemiološka situacija dopustiti dodatnu relaksaciju. U ovom trenutku to ne znamo. Kada budemo znali, što je moguće relaksirati, ili ako nije moguće, tada ćemo donijeti ekonomske mjere. Sve mjere će biti komplementarne epidemiološkoj situaciji. Sigurno sada nećemo prestati isplaćivati potpore. Potpore će biti na usluzi našim poslodavcima. Kada vidimo epidemiološku situaciju, tada ćemo ih pozvati na razgovor, vidjeti naše fiskalne mogućnosti, koliko smo fiskalno ograničeni u našim prihodima i tada se dogovoriti o potporama koje će biti na zadovoljstvo svih nas, rekao je.

Treći val zatvaranja

Aladrović je rekao kako je treći val koronavirusa problem na razini čitave Europe.

- Neke zemlje se već nalaze u trećem valu, neke se zatvaranjem bore protiv trećeg vala. Cijelo naše okruženje će imati slične izazove. U tome možemo gledati kontekst toga da neće naša ekonomija jedina imati posljedice, nego će imati i druge ekonomije. To znači da ćemo se svi zajedno boriti protiv toga. Sigurno možemo očekivati pomoć od strane Europske unije kao što je i sada imamo kroz sljedeći višegodišnji financijski okvir. Puno snažnije ekonomije Europe imale bi problem potencijalnog trećeg vala. Hrvatska se za sada nosi zadovoljavajuće, rekao je.

Covid dodatak za umirovljenike

Istaknuo je kako se razgovaralo s predstavnicima umirovljeničkih udruga, Maticom umirovljenika, HSU-om, a takav zahtjev traži veliko fiskalno opterećenje.

- Govori se o milijardi i 100 milijuna kuna okvirno u ovom kontekstu koji ste predstavili kao projekcije. Svjesni smo da je jedan dio zemalja isplatio Covid dodatke koji se vežu za povećanje materijalnih troškova umirovljenika u ovom razdoblju. Nekakav model obeštećenja moramo naći. Paralelno nam dolazi indeksacija mirovina za koju ćemo vidjeti kroz desetak dana kolika će biti. Kada budemo znali kolika nam je indeksacija, znat ćemo koliki nam je fiskalni kapacitet, rekao je.

Za kraj emisije rekao je kako ne postoji objektivna mogućnost da poslodavci uvjetuju radna mjesta cijepljenjem.

- Ako se nalazimo u situaciji da cjepiva zaista nema, da cijela Europa ima istih problema, tada je teško uvjetovati. Siguran sam da ćemo na ove izazove moći bolje odgovoriti kada cjepiva bude, dodao je.

 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!