Beroš: Ova Vlada je odlučna provesti reformu zdravstva

11.03.2023.

11:10

Autor: Intervju tjedna/Hrvatski radio/HRT/R.S.

Vili Beroš, ministar zdravstva

Vili Beroš, ministar zdravstva

Foto: HTV / HRT

Ministar Vili Beroš u emisiji Hrvatskog radija - Intervju tjedna, istaknuo je da je cilj ove Vlade provesti reformu zdravstvenog sustava i objasnio korake reforme koja se planira provesti. Za sljedeći petak najavio je predstavljanje novih preventivnih zdravstvenih pregleda, nakon što u saborsku proceduru budu upućeni prvi izmijenjeni zakoni. 

Vili Beroš, ministar zdravstva, za emisiju Hrvatskog radija - Intervju tjedna, rekao je da ga popularnost kao ministra uopće ne zanima i da ga zanima samo njegova učinkovitost i ono što čini za boljitak zdravstvenog sustava. 

-  Zanima me moja učinkovitost i funkcionalnost u odnosu na zdravstveni sustav, prvenstveno pacijente, a zatim i sve druge dijelove zdravstvenog sustava, kazao je ministar. 

Dosta primjedbi pristiže na račun neučinkovitosti i problema u zdravstvenom sustavu što govori i sam ministar. Podsjetio se da je prvi dan nakon što je imenovan ministrom gostovao u emisiji Hrvatskog radija i govorio o zdravstvenom sustavu koji nije uređen i koji pokazuje brojne mane. 

-  Međutim došla je pandemija, godinu i pol dana smo izgubili braneći se od tog koronavirusa. U tom periodu, a i nakon toga našli smo i snage, mogućnosti, htijenja da utemeljimo određenu reformu. Reforma koja se planira, koja je utemeljena i koja ima svoj sadržaj i smisao je upravo tu da sve te navode eliminira. Ima i niz pritužbi, ali mogu reći da dobivamo i određene pohvale za funkcioniranje zdravstvenog sustava, dodao je. 

Predstavljanje novih preventivnih zdravstvenih pregleda


Na pitanje hoće li izdržati mandat ministar Vili Beroš odgovorio je da je to teško pitanje, ali da će dati sve od sebe da provede elemente reforme. 


- Dati ću sve od sebe da ove elemente u kontekstu naše reforme koje smo stavili kao zadatak doista i provedemo. Reći ću vam jačanje javnog zdravstva naš je prioritet, jačanje preventive naš je prioritet, kazao je Beroš. 

Ministar je dodao da sljedeći petak slijedi predstavljanje novih preventivnih zdravstvenih pregleda te se isto tako osvrnuo na zdravstvenu pismenost. 

- Govorimo o razvoju zdravstvene pismenosti, već imamo konkretne rezultate, dogovor s Ministarstvom obrazovanja na tom putu. Od malih nogu trebamo razvijati zdravstvenu pismenost, rekao je Beroš. 

- Naši Nacionalni preventivni pregledi za rano otkrivanje brojnih tumora, sve je to ono što u kontekstu preventive doista radimo, dodao je. 

Beroš: Ova Vlada je odlučna provesti reformu zdravstva


Voditeljica je upitala ministra s obzirom na to da je ovo predizborna godina nije li malo kasno za reformu na što je ministar odgovorio da su takva razmišljanja kalkulantska. 

- Ja nemam vremena niti mogućnosti niti sam takav kao čovjek i osoba, kalkulirati. Ja doista želim utemeljiti one promjene u zdravstvenom sustavu koje će biti pozitivne za sve, a pogotovo za naše pacijente. Moja osobna misija je vratiti pacijenta u fokus, kazao je Beroš. 

- Ova Vlada je odlučna provesti reformu zdravstva, dodao je. 

O KB Dubravi


Ministar je rekao da je razgovarao s ravnateljem Ivicom Lukšićem koji mu je rekao da će obratiti iznimnu pozornost na sve optužbe.


- Ne možemo isključiti mogućnost da su ti navodi posljedica loših međusobnih odnosa, što svakako nije dobro u zdravstvenom sustavu. Ima onih koji imaju veliki ego, to nije dobro, ima onih koji imaju suprotstavljene interese kada je riječ o čelnim pozicijama, mene zanima posljedica svega toga na pacijente. Ako ima elemenata koji se odnose na loše ishode liječenja, apsolutno ih moramo unaprijediti. Ja kao ministar ne mogu upravljati sa sve 63 bolnice i zato postoje ravnatelji i upravna vijeća koja moraju nadzirati rad zdravstvenih ustanova. To je i moj i njihov zadatak, rekao je Beroš. 

Pogledajte cijeli razgovor: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!