Brzom dijagnozom i suradnjom liječnika spašen život dječaka

03.08.2022.

19:29

Autor: Dnevnik/HTV/Dajana Kruneš/E.P.C.

Brzom dijagnozom i intervencijom spašen život dječaka

Brzom dijagnozom i intervencijom spašen život dječaka

Foto: Dnevnik/HTV / HRT

Zahvaljujući brzoj dijagnozi i dobroj suradnji hrvatskih liječnika spašen je život 12-godišnjaka. Dijete s teškim oblikom meningitisa, koje je jučer zaprimljeno u gospićku bolnicu, hitno je vojnim helikopterom prevezeno u riječku Dječju bolnicu. I dalje je na intenzivnoj njezi, no stanje mu je stabilno.


Od najcrnjeg scenarija dijelio ih je tek pokoji sat. Dječak je ubolnicu u Gospiću stigao sa znakovima meningitisa, i to najtežeg oblika, koji može biti smrtonosan u roku od samo dva sata. 


- Ta dijagnoza je jedan od najvećih strahova pedijatara, posebno nas pedijatara koji radimo u ovako manjim mjestima gdje nemamo niti jedinicu intenzivnog liječenja za djecu, niti mogućnost nekakvog intenzivnog nadzora i zbrinjavanja. Naše je bilo na vrijeme prepoznati dijagnozu i što prije dijete uputiti na mjesto gdje mu je pružena daljnja skrb, izjavila je dr. Linda Hribavi-Kosić, pedijatrica u Općoj bolnici Gospić.


Dijete dobiva primarnu antibiotsku terapiju i hitno, helikopterom u roku od 45 minuta, stiže u Rijeku.


- On je sada i hemogidalno i respiratorno stabilno, vidimo dodatni oporavak koji nas veseli u odnosu na jučer. Uredne je svijesti, jučer smo imali fluktuaciju svijesti i danas je on dječak, rekla bih, kakav je i inače, kaže  doc.dr.sc. Ana Milardović s Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka.


Dječak je na intenzivnoj njezi, situacija se prati iz minute u minutu.


Njegovi su roditelji zahvalni svima.   


-Ja se zahvaljujem svima, posebno bolnici Gospić i liječnicima koji su na vrijeme dijagnostirali o čemu je riječ. Dogovorili su helikopter koji je prevezao našeg Ivana u KBC Rijeka. Ivan je drag dečkić i tako hrabar i čvrst, nadamo se da će sve proći dobro, rekla je njegova majka Ivanka Perković Begić


Visoka temperatura, glavobolja, bol u nogama, neki su upozoravajućih znakova kada je riječ o ovom obliku meningitisa. Kada treba hitno reagirati, objašnjava doc. dr. Ana Milardović. 


- Koja su to djeca koja su ugroženija od prosječnog febrilnog dijeteta? To su u pravilu poremećaji općeg stanja gdje roditelji znaju reći "to nije moje dijete" i rekla bih da je to jedna ključna stvar, i druga bi bila kožna krvarenja,  odnosno točkice na koži koje ne mogu izblijediti kada ih se dotakne prstom, rekla je.


Bitno je da se bolest prepozna, jer tada može proći bez ikakvih posljedica, što će, očekuje se, biti slučaj i s dječakom iz Udbine.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!