17:12 / 01.02.2021.

Autor: Josip Gavranović/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Burno i uoči sjednice ZG skupštine

Grad Zagreb

Grad Zagreb

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Uoči sjednice Gradske skupštine održane su konferencije za medije gradonačelnika Bandića, ali i oporbenih klubova. Na dnevnom redu za sada je 49 točaka, a najviše se njih tiče saniranja posljedica zagrebačkog potresa, pomaganja trgovcima i obrtnicima zbog koronakrize, ali i izmjena GUP-a - zagrebačkog, ali i onog u Sesvetama.  

Klub nezavisnih zastupnika smatra da je dnevni red zagrebačke Gradske skupštine tek skup želja. 

- Ušli smo u predizbornu godinu, u razdoblje kada se aktivira nova epizoda gradonačelnika Milana Bandića - 'Mile Obećanović'. Dnevni red Skupštine obiluje brojnim točkama i prijedlozima koji se uopće ne mogu realizirati, a "služe samo tome da bi se prikazalo da gradonačelnik nešto 'dela'", ističe nezavisni zastupnik Renato Petek.

Kritizirali su i odluku Grada da proda Paromlin, Gredelj i Zagrepčanku. Na sjednici Skupštine će zatražiti moratorij, kako bi se izbjegla prodaja pod pritiskom lokalnih izbora. 

Iz Kluba zastupnika lijevog bloka poručuju kako Sesvete zaslužuju kvalitetniji Generalni urbanistički plan.  

- Ono što nas frustrira jest što su građani Sesveta često svrstani u građane drugog reda na području Grada Zagreba i to se vidi u ovoj odluci o izmjenama i dopunama GUP-a Sesvete. Naime, Sesvete imaju poseban GUP, odvojen od GUP-a Zagreba, kaže Tomislav Tomašević iz platforme "Zagreb je naš". 

Jedna od točaka je i izgradnja 30 tipskih kuća za smještaj građana čiji su stambeni objekti oštećeni u potresima, plan je izgraditi ih na gradskom zemljištu u Svetoj Klari. Oporbenjacima je i ta točka puna nejasnoća.

- Sigurno ti stanovi koji bi bili dani na privremeno korištene neće biti useljivi još godinu i pol. K tome ne znamo što točno znači 40 zgrada, pretpostavlja se stotinu stanova, kakvih stanova? Postoji neki objekt deveterokatnice koja bi isto trebala biti u toj namjeni. Dakle ne možete doći s prijedlogom na skupštinu, a da ne znamo točno o čemu se radi, ističe Rada Borić iz Nove ljevice.

Grad Zagreb u vlasništvu ima 7000 stanova, a oporbeni zastupnici predlažu reviziju korisnika tih stanova jer, tvrde, za više od stotinu njih korisnici uopće ne plaćaju najamninu ili su ondje - bespravno.

Gradonačelnik nije htio odgovarati na novinarska pitanja o tome ugrožavaju li ga Damir Vanđelić kao mogući kandidat HDZ-a za gradonačelnika i Tomislav Tomašević kao kandidat Lijevog bloka?

- Pa rekao sam maloprije da ne želim to komentirati i neću komentirati, hvala vam lijepo, poručio je Milan Bandić.

Sjednica počinje u 9 sati aktualnim satom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!