00:10 / 12.02.2021.

Autor: HRT

Čičin-Šain: Pfizerovo cjepivo štiti i od južnoafričkog soja

Otvoreno o popuštanju mjera i novim sojevima

Otvoreno o popuštanju mjera i novim sojevima

Foto: HRT / HTV

Iako brojevi novozaraženih padaju, epidemiolozi strahuju od pristiglog britanskog soja koronavirusa koji se širi mnogo brže te od trećeg vala pandemije. Vlada je ipak popustila stroge mjere, ugostiteljski objekti primat će narudžbe za van, otvaraju se škole stranih jezika, teretane, casina i kladionice.

Novi sojevi u Hrvatskoj

Vezano za pojavu novih sojeva u Hrvatskoj, riječ je o 11 slučajeva koji su potvrđeni u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", za 8 slučajeva se još čeka potvrda od Europskog centra za kontrolu bolesti, rekla je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Poslani su na analizu u španjolski laboratorij, čeka se oko pet dana, dodaje. Poslani su i uzorci djece iz vrtića iz Zagreba i škole iz Dubrovnika, još uvijek se čekaju rezultati, a otišli su na analizu u utorak.

- Radi se o grupiranjima koja su možda neuobičajena. Jedna od taktika sekvenciranja se odnosi upravo na takva žarišta, ističe Pavić Šimetin.

Gdje se zarazilo ovih 11 osoba rekla je da se pretpostavlja da se njih deset zarazilo u Hrvatskoj, a za jedan slučaj riječ je o obiteljskom okupljanju. 

Pfizerovo cjepivo štiti i od južnoafričkog soja 

Je li britanski soj toliko opasan, važno je reći da za pojedinca nije opasniji nego neki drugi, ali za cijelo društvo je problem jer se brže širi, istaknuo je Luka Čičin Šain, virusni imunolog iz Helmholtzovog centra za infektološka istraživanja u Braunschweigu.

- Britanski soj u Njemačkoj već postoji, u pravilu se radi sekvenciranje, ali su procjene od oka. Mislimo da je na razini oko 10, 20, a možda čak i 30%. U svakom slučaju mislimo da će taj postotak rasti. U osnovi svi se sojevi šire brže, a južnoafrički i brazilski soj ne znači da je preboljena bolest donijela i imunitet. Dobra vijest je da su iz Pfizera objavili rezlutate prema kojima njihovo cjepivo štiti i od južnoafričkog soja, rekao je.

Procjenjuje da će i ostala cjepiva biti efikasna, ako se prime dvije doze. 

"Svi umirovljenici se moraju cijepiti i to što prije"

Krovne liječničke udruge izdale su priopćenje u kojem poručuju cijepite se svim dostupnim cjepivima, napomenuo je Ivan Puljiz, predstojnik Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

- Cjepivo štiti protiv teških oblika, hospitalizacija i smrtnih slučajeva, navodi.

U zadnjih desetak dana naši umirovljenici su bili jako uznemireni i dobivale su se različite informacije, navela je Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske.

- Umirovljenici su najranjivija skupina. Oni najviše pobolijevaju i da smirimo sve skupa, naravno kao Sindikat i Matica napisali smo otvoreno pismo. Naravno da je tada nastala lavina od medija i umirovljeničkih udruga, ali niakda nećemo reći da se ne cijepe. Svi se moraju cijepiti i to što prije. Ono što se tiče AstraZenece oni su određene stavove i sami stekli, rekla je.

Dodaje da su nakon razgovora s premijerom i ministrima čuli nove informacije pa su puno mirniji.

Ostaju mjere pomoći za zatvorene

Što se tiče popuštanja epidemioloških mjera, one su olakšane, a mjere pomoći ostaju i dalje, istaknuo je Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

- Svi oni koji se sada otvaraju imat će pravo na 4000 kuna i na fiksne troškove u drugom mjesecu sukladno padu. Za pad veći od 60% onaj koji je zatvoren može dobiti fiksne troškove. Znači iza njih i dalje stojimo, rekao je.

Rekao je kako su sada isplaćene potpore za cijeli 11. i 12. mjesec. Do sada ima 29 000 prijava za prvi mjesec, a 19 000 je već isplaćeno. Prvi mjesec ćemo, kaže, isplatiti u roku.

Organizacija i cijepljenje preko reda

Što je s onima poput rektora Borasa i predsjednika HGK Burilovića koji se cijepe preko reda, Pavić Šimetin kaže da cijepljenje ima tri faze, a prelazak iz jedne u drugu nema jasnu crtu nego se razlikuje od županije do županije, kao i da se Zagreb još uvijek muči s prvom fazom jer je veliki broj zdravstvenih djelatnika.

- Koliko god dobro organizirali cijepljenje, u Pfizerovoj bočici je šest doza, u Moderninoj deset i teško je organizirati cijepljenje da budete sigurni da će svih njih deset moći doći i neće imati povišenu temperaturu.

Ima li takvih slučajeva u Njemačkoj, Činič Šain kaže da nema konkretne informacije o ljudima koji su prekršili protokole, ali kaže da vjeruje da ih ima u svakoj sredini.

Pad broja zaraženih i preminulih

Strahuje li od trećeg vala pandemije, Puljiz kaže da ne bi rekao da strahuje. Prije dva dana smo imali sastanak i razmišljamo o zatvaranju dva Covid odjela.

- Imamo pad broja hospitaliziranih, onih koji dolaze na preglede kao i pad broja umrlih.

Ne bi se kaže usudio prognozirati oko trećeg vala. Ako bude većih popuštanja mjera, teško je, navodi, reći hoće li to biti treći val ili opet veći broj zaraza.

Za popuštanje mjera kaže da su varijacije na temu te kako bi volio da ljudi ne popuste kako se ne bi proširio britanski soj, te da ne dođemo u situaciju ponovnog pritiska na bolnice, zaključuje.

Pavić Šimetin je navela kako su prema najnovijim izvješćima nuspojave uglavnom blage. 

- To je bolnost na mjestu uboda, glavobolja, lagano do malo više povišena temepratura. Ono čega se liječnici najviše boje su anafilaktičke reakcije, a toga na svu sreću ima jako malo, rekla je.

Emisiju možete pratiti i preko hrti.hr, a emitirana izdanja pronaći u videoteci multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!