Burna rasprava u Otvorenom o borbi protiv korupcije

01.06.2022.

22:24

Autor: Otvoreno/HRT/V.G.

Otvoreno o borbi protiv korupcije

Otvoreno o borbi protiv korupcije

Foto: HRT / HRT

Mislim da smo doznali puno toga i mogli smo vidjeti što ne funkcionira u DORH-u, ali i kako glavna državna odvjetnica krivo shvaća ulogu Sabora, zastupnika, medija. Ona je danas rekla da svi koji ukazuju na nepravilnosti pa možda i propuste u radu DORH-a da su oni koji vrše pritiske na rad DORH-a i nju osobno, jedino te pritiske na vrši onaj koji ima stvarnu moć - predsjednik Vlade koji će odlučivati o njenom reizboru i koji odlučuje koliko će novca dobiti DORH, rekao je Nikola Grmoja (Most) u emisiji Otvoreno komentirajući današnje saslušanje Zlate Hrvoj Šipek pred Antikorupcijskim vijećem.


Galerija
Nikola Grmoja, Foto: HRT/HRT
Damir Habijan, Foto: HRT/HRTMirela Ahmetović, Foto: HRT/HRTHrvoje Zekanović, Foto: HRT/HRT

Rekao je i kako je sasvim jasno da su postojali određeni kontakti premijera i glavne državne odvjetnice, da je premijer nešto sugerirao Hrvoj Šipek te da je ona po toj sugestiji postupila.

- Predsjednik Vlade je tražio da se DORH priopćenjem očituje o izjavama predsjednika Republike, nakon tog istupa DORH je uputio priopćenje u kojem je rekao da neće komentirati izjave premijera ni predsjednika, te da upozorava dužnosnike da ne može vršiti pritisak, rekao je Grmoja.

- Mnogi su zaboravili da je glavna državna odvjetnica lagala u Saboru. Ona je tvrdila da je na stol glavnog državnog odvjetnika predmet Žalac došao u veljači, da je u veljači postala državna odvjetnica, da za slučaj nije znala niti bila s njim upoznata. Da bi je ja u sabornici pitao je li istina da je u srpnju na svoj stol primila taj predmet, na kraju je priznala da jest. Dakle, lagala je i obmanjivala javnost. Ne mogu tvrditi sa sto postotnom sigurnošću da je taj predmet u DORH-u bio mrtav kako bi se zaštitilo Plenkovićevu miljenicu, ali postoje snažne indicije za nešto takvo. Da se nije uključio ured Europskog tužitelja pitanje je što bi bilo s Gabrijelom Žalac, rekao je Grmoja.

Habijan: Ono što se danas dogodilo je destrukcija struke

Damir Habijan
 (HDZ) rekao je da je ono što se danas dogodilo pred Nacionalnim vijećem destrukcija struke.

- Prvo ja bih želio samo jasno reći zašto smo onaj zaključak, kada se  odlučivalo hoćemo li ići na javno saslušanje  ili ne, zašto sam bio protiv takvog zaključka - iz razloga što smatram da Nacionalno vijeće sukladno odluci kojom je osnovano uopće nema to u nadležnosti, odnosno u ingerenciji da bi provodilo takvo javno saslušanje. Drugo, bilo je teško slušati ljude koji ne razumiju, pogotovo kolegu Grmoju koji si uzima za pravo da Nacionalno vijeće u kojem je predsjednik uzima za svojevrsnu pozornicu i koristi da bi on i kolege iz Mosta ušićarili pokoji politički poen, druge svrhe danas nije bilo, to je najbolje vidljivo što smo donijeli zaključak da ćemo na sljedećem Vijeću donijeti zaključak. U prvoj minuti kada je gospođa Hrvoj Šipek rekla da predsjednik Vlade nije vršio pritisak na nju to je moglo sve skupa završiti, ali neki drugi motivi su bili u pitanju, rekao je Habijan.

Grmoja: Koristit ću svaku pozornicu da oslobodim institucije od vaše koruptivne stiske


Naravno da je bilo zauzimanje medijskog prostora s temom koja zanima građane i novinare, reagirao je Grmoja. 

- Javnost itekako zanima o čemu komuniciraju predsjednik Vlade i glavna državna odvjetnica. Kada Habijan kaže da ja nešto lažem, u aferi u kojoj sam se sukobio s Kapulicom, ja sam tjerao lisicu, a istjerao puno veću zvjerku. Koristit ću svaku pozornicu da oslobodim naše institucije od vaše koruptivne stiske, sve ste institucije premrežili korupcijom, to je jasno svakom građaninu. Ja znam da biste rado da se ja povučem iz politike, ali nećete taj film gledati, poručio je Grmoja.

Habijan je naglasio kako bi bilo dobro da javnost razumije da je normalno i razumljivo da državna vlast ili premijer razgovara s državnim odvjetništvom u pogledu nekih postupaka.

Grmoja mu je odgovorio kako smatra da su kontakti mogući, ali da oni moraju biti službeni te da se o svakom sastanku premijera i glavne državne odvjetnice mora voditi službena zabilješka.

- Nema privatnih ćaskanja i komentiranja istraga koje se vode protiv Plenkovićevih ministara, poručio je Grmoja.

Zekanović: Građani moraju znati da je sve napravljeno u režiji rusofila s Pantovčaka

Hrvoje Zekanović
 (nezavisni zastupnik) rekao je kako je Grmoja danas izveo sjajan igrokaz, kao i da bi se Antikorupcijsko vijeće trebalo zvati Vijeće za populizam.

- Građani moraju znati da je sve napravljeno u režiji rusofila s Pantovčaka. Niste htjeli razgovarati o tome da se govori o utjecaju politike na DORH, već isključivo o utjecaju premijera, a ne predsjednika države. DORH je bio pod pritiskom predsjednika države 10 puta, to ste vidjeli i čuli. 10 puta je on pozvao DORH da nešto istraži. Sad kažem neka državna odvjetnica pozove Milanovića, neka joj da iskaz. Ako nema ništa, ona mora reći da je taj čovjek smiješan ili da ima drugih problema, rekao je Zekanović dodajući da to javnost mora znati.

- Gospodin Habijan je đavolji odvjetnik, mora braniti državnu odvjetnicu i premijera. Ja ne moram nikoga braniti, imam samo građansku dužnost upozoriti na sve nepravilnosti. Zekanović kaže da me netko branio, od čega me točno gospodin Grmoja trebao braniti? Interesantno da govorite o ravnozemljaštvu. Vi ste napravili cijeli krug od Suverenista, Škore, Hrasta do HDZ-a, dakle 360 ste zadovoljili, uključila se u raspravu Mirela Ahmetović (SDP).

Mirela Ahmetović kazala je kako je ključna tema je li postojao politički pritisak na državnu odvjetnicu od strane premijera Plenkovića. Dodala je kako je zadovoljna današnjom sjednicom jer je to nedvojbeno potvrđeno. A potvrdila je, rekla je Ahmetović, i sama Hrvoj Šipek kad je rekla da je "Plenković u telefonskom razgovoru izrijekom tražio od nje da reagira u medijima na istupe Milanovića". 

- Ona je upravo to i učinila. Ne može se pobiti činjenica da postoji eklatantan politički pritisak premijera, kao poslodavca državnoj odvjetnici. 

- Volio bih da ste gorljivo, kao što ste govorili o nekom navodnom pritisku premijera na državnu odvjetnicu, reagirali kada predsjednik poziva na uhićenje zastupnika, ministra. Vi ste tiho, vama je to prihvatljivo, poručio je Habijan Ahmetović.

- Ako imate ikakvih saznanja da je bilo tko prekršio zakon, onda znate na koji ćete način to napraviti, ali to vas ne interesira jer tamo nema svjetla pozornice. Koristite svaku priliku da bez ikakvog pardona prozivate ljude, govorite da su lopovi, rekao ja dodao je Habijan.

Ahmetović: Habijan i državna odvjetnica bi da ne progovaram javno o sumnjama u kaznena djela

Ahmetović je poručila kako bi Habijan i državna odvjetnica htjeli da "ne progovara javno o svojim sumnjama u kaznena djela nego da to pismeno preda ne bi li završilo u ladici na dugo godina i bez odgovora".

- Ja i ovim putem pozivam DORH da me kontaktira oko mojih saznanja, mogu ih u svakom trenutku potprijepiti dodatnim informacijama, o slučaju recimo možebitnog nezakonitog postupanja HEP-a prilikom kupnje ruskog plina čime se financira ruska agresija na Ukrajinu, i to ne poštivanjem niti natječajnog postupka niti potpisanog ugovora. Uz blagoslov Vlade da se zbog nelikvidnosti HEP-a podigne kredit od strane HEP-a kako bi se spriječilo urušavanje poslovanja, rekla ja Ahmetović.

Zekanović je rekao da je sve krenulo kad je Milanović u više navrata optužio ministra Banožića i njega za korupciju.

- Što se tiče Milanovića, smatram da je neprihvatljivo da predsjednik govori da nekoga treba utamničiti. Predsjednik može pozvati DORH da ispita slučaj i utvrdi ima li nezakonitosti, rekao je Grmoja.

Grmoja: Milanović vrši politički pritisak na DORH

Na ponovno pitanje Zekanovića slaže li se da predsjednik vrši politički pritisak na DORH, Grmoja je odgovorio potvrdno. 

- Kad te Milanović uhvati, gotov si. Izvući će ti Raspudić uši na vrh glave, rekao je Zekanović.

- Ja ću uvijek govoriti istinu, ali vi nećete o Andreju Plenkoviću jer ne smijete, jer ste njegov zeko na baterije, odgovorio je Grmoja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!