Tajni kupci u akciji: Bijeli kruh skuplji više od 60 posto

15.02.2023.

17:24

Autor: Anamarija Škorić/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

Cijena bijelog kruha narasla za više od 60 posto

Cijena bijelog kruha narasla za više od 60 posto

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Podaci udruge ZvoniMir koja sudjeluje u projektu tajni kupac pokazali su da je od rujna prošle godine cijena bijeloga kruha narasla za više od 60 posto, dok je svinjski but bez kosti poskupio za gotovo 55 posto.

Osim cijena proizvoda tajni kupci zabilježili su i rast cijena usluga. Premeće se i prebrojava svaka kovanica i po tri puta. Mirovina, tek nešto veća od 300 eura, "pokrije" tek ono osnovno.

- Kao svi umirovljenici režije su prve i onda ono šta vam ostane, to vam je za hranu, rekla je Miroslava Grubišić

Ostane manje od pola mirovine, pa pomno iščitava kataloge.    

- Dosta toga kupujem na akcijama naročito što se tiče osnovnih prehrambenih artikala, dodala je. 

Rast cijena u potrošačkoj se košarici iz mjeseca u mjesec itekako osjeća. Da je upravo hrana apsolutni inflatorni rekorder - potvrdili su i tajni kupci kninske udruge ZvoniMir.   

- To je evo pšenični bijeli kruh koji je porastao za čak 63 posto. Svinjski but bez kosti je jednako tako porastao za 54 posto, kazala je Renata Madžar, predsjednica Udruge "ZvoniMir" Knin. 

U tablicama udruge 55 je proizvoda, ali i usluga. Prate cijene već pet mjeseci, u Šibensko-kninskoj, ali i dvije susjedne županije.

- Trideset posto roba je povećalo svoju cijenu za 30 posto jednako tako i usluge, nekih 40 posto usluga je povećalo svoju cijenu za 40-ak posto, dodala je Madžar. 

"Izvući mjesec" uz takav udar na kućni proračun pravo je majstorstvo. 

- Računam svaki dan. Znači smijem pojest jedan ručak, a za večeru ću nešto, tu i tamo, ako ima kruha još i super, izjavila je Milena Popratnjak. 

Inflacija bi, prema očekivanjima, u odnosu na lani trebala usporiti. Do tada ostaje doslovce paziti na svaki cent.  


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!