Čiji je Zagrebello?

28.03.2023.

21:17

Autor: Iva Vukadin/Dnevnik/I.B./Hina

Zagrebello

Zagrebello

Foto: Dnevnik / HRT

Trgovački sud u Zagrebu potkraj prošlog tjedna odbacio je zahtjev gradskih vlasti da Nogometni klub Zagreb iziđe iz posjeda sportskog kompleksa u Veslačkoj ulici, tzv. Zagrebella. Riječ je o dugogodišnjem sporu između Grada, koji je vlasnik kompleksa, i zakupca, NK Zagreb.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je da neće odustati, te da će pravnu bitku nastaviti na Visokom trgovačkom sudu. O čemu se radi, o kakvom je kompleksu riječ, izvijestila je novinarka HTV-a Iva Vukadin.

- Ova priča se već dugo vrti u javnosti. Grad Zagreb pokušava već neko vrijeme deložirati NK Zagreb koji tvrdi da ima zakup na neodređeno vrijeme. Postoje špekulacije da bi ta lokacija mogla biti mjesto kampa HNS-a, no to su sve informacije "u zraku", nema službene potvrde o tome, kao ni o tome što Grad Zagreb namjerava s tim prostorom, kazala je.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević je vrlo jasan - Zagrebello je u vlasništvu Grada Zagreba, no NK Zagreb ne želi napustiti prostor.

- Taj ugovor je istekao, taj ugovor je otkazan, to je objekt potpuno u vlasništvu grada Zagreba, istaknuo je.

- Zagreb je sudskim putem tražio da se iseli NK Zagreb od tamo, ne slažemo se sa odlukom Trgovačkog suda i idemo sada na Visoki trgovački sud da se to riješi, dodao je.

S druge strane predsjednik kluba Dražen Medić tvrdi da su postali predmet ozbiljnog progona. Kaže i da je NK Zagreb, danas tek u četvrtoj nogometnoj ligi, u zakupu u Veslačkoj na neodređeno vrijeme.

- Prvo nas se izbacilo iz Prve lige, onda iz Druge lige, pa iz Treće lige. To su bili preduvjeti da bi nas se onda moglo na ovaj način obezvrijediti, ističe.

- Meni osobno je žalosno da onaj proces koji su započeli skupa Mamić i Bandić, da ga danas nastavlja gradonačelnik Tomašević, dodaje.

A gradonačelnik otvoreno o vodstvu kluba.

- Vi znate vrlo dobro što ja mislim o vodstvu NK Zagreba, odnosno o nogometnom tajkunu koji je zapravo uzurpirao slavnu povijest tog kluba, istaknuo je.

Iz kluba ponavljaju, NK Zagreb nosi sportsku i kulturološku vrijednost važnu za grad Zagreb, kao i da ovo nije predmet koji se tiče pojedinca.

- Mi se želimo baviti sportom, mi se želimo natjecati, mi želimo razvijati mlade ljude, ističe sportski direktor NK Zagreb Dražen Madunović.

- Sam broj djece, trenera, količina natjecanja koju pratimo je pokazatelj da se to radi, dodaje.

Komentar smo tražili i od Hrvatskog nogometnog saveza.

"Upravljanje nogometnim centrom u Veslačkoj ulici predmet je pravnog spora između NK Zagreb i Grada Zagreba, pri čemu Hrvatski nogometni savez nije i ne želi biti aktivni sudionik tog spora", priopćio je HNS.

Na pitanje - gdje će trenirati, u slučaju da moraju napustiti ovaj kompleks, predsjednik NK Zagreba samouvjeren.

- To već govore 12 godina da će napustiti Zagreb, tu nema zbora o tome i duboko sam uvjeren da će bit tu, rekao je.

Zagrebački gradonačelnik nije uvjeren da će biti ovdje jer kaže da Grad neće odustati dok se Zagrebello ne vrati u posjed Grada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!