16:06 / 09.08.2021.

Autor: Sani Lukić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

"Cjepko" stigao u bilogorska sela

"Cjepko"

"Cjepko"

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Kako bi se olakašalo cijepljenje stanovnika u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji autobus Cjepko obilazi bilogorska sela. U toj je županiji dvije doze cjepila primilo malo više od 30 posto stanovništa.


Stigao je jutros Cjepko i u središte Zrinskog Topolovca, općine 15-ak kilometara udaljene od Bjelovara koja je pri dnu liste procijepljenosti u toj županiji. Mnogi hvale potez kojime se ljudima u nekim selima cjepivo nudi gotovo pred kućnim pragom.

- U svakom slučaju ovo je dobro zamišljeno. Za starije ljude koji nemaju ni prijevoz do grada to je u svakom slučaju povoljno i dobro, smatra Ivan Frankol, iz Zrinskog Topoplovca.

U redu za cijepljenje uglavnom stariji stanovnici, tek poneka mlađa osoba.

- Ima dosta do grada, a većinom je tu starija populacija. Mladi su otišli van, u veće gradove pa je starijima stvarno teško doći do grada i ovo im je super prilika da se cijepe, kaže Karla Gostović.

Prije cijepljenja liječnica ispituje o mogućim reakcijama ili nuspojavama nakon prve doze, no nitko nije prijavio probleme.

- Od prvog dana smo uključeni u cijepljenje, pogotovo ovo koje se radi na terenu. Sad to traje već više od mjesec dana i primijetili smo da je odaziv sve bolji i bolji. Primjetili smo i da je odaziv bolji u mjestima gdje se zapravo lokalna uprava uključila u to, gdje se razglasi ljudima i gdje postoji mogućnost da cijepljenje dođe direktno do njih. Meni je jako drago da je odaziv dobar i da ne dolazimo uzalud, kaže Anja Butorac, iz Zavoda za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije.

Većina okupljenih stigla je po drugu dozu cjepiva dok je manji broj onih koji su se tek došli cijepiti protiv koronavirusa. Ipak u selima i udaljenijim mjestima u koja je stigao Cjepko povećao se broj cijepljenih pa se popravila slika procijepljenosti u županiji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!