Dan kravate - najprepoznatljivijeg simbola Hrvatske u svijetu

18.10.2022.

20:00

Autor: Adrijan Vucić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Dan kravate - najprepoznatljivijeg simbola Hrvatske u svijetu

Dan kravate - najprepoznatljivijeg simbola Hrvatske u svijetu

Foto: Neva Zganec / Pixsell

Dan je kravate koja je, ako zanemarimo naše nogometaše, najprepoznatljiviji simbol Hrvatske u svijetu. I ove godine tom su prigodnim maramama ukrašeni brojni spomenici u Zagrebu.

Najčešće je nose političari i poslovni ljudi. Drugi je oko vrata stavljaju samo u posebnim prigodama. 

Svečanost je počela smjenom straže Kravat pukovnije. Njihove odore privukle su pozornost građana, koji i sami katkad nose kravatu.

- Nosim je, obzirom da sam u mirovini, samo u prigodama kada je to nužno, inače sam je jako volio nosit. Smatrao sam je poprilično važnim dodatkom oblačenju, rekao je Krešimir Ivković. 

Iako je ovaj tradicionalni modni dodatak rezerviran za muškarce, nose ga i žene. Mnogi je odabiru i kao jedinstven dar.

Od 2008. Dan kravate obilježava se postavljanjem crvene kravate na zagrebačke spomenike.

- Nastojimo održati tradiciju, nastojimo pokazati da je hrvatska vojska pronijela kravatu u svijet i da je kravata Hrvatska i Zagreb prijestolnica kravate, rekao je Željko Matejčić, zapovjednik Kravat pukovnije.

Kravate će na spomenicima ostati do kraja listopada. Više informacija o tom modnom detalju građanima će uskoro biti dostupno u Muzeju kravate.

A ravnatelja Muzeja kravate Mihovila Bogoslava Matkovića, upitali smo jesmo li dovoljno učinili da kravata bude prepoznata u svijetu kao hrvatski simbol.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!