Dijana Vuksan: U Hrvatskoj 200 tisuća više osiguranika nego stanovnika

25.04.2023.

09:01

Autor: B.B.B./Studio4/HTV

Dijana Vuksan, HZZO

Dijana Vuksan, HZZO

Foto: HTV/IMS / HRT

U Hrvatskoj je, prema popisu stanovništva iz 2021., gotovo 200 tisuća više zdravstvenih osiguranika nego stanovnika. Otprilike toliko, oko 200 tisuća ljudi, ne živi u našoj zemlji, ali ovdje ima zdravstveno osiguranje. Većinom su to pogranični radnici ili oni koji, prema europskim pravilima, mogu biti osigurani u Hrvatskoj.

Dio ih je ipak u sivoj zoni, ali mogućnosti za manipulacije trebala bi smanjiti nova pravila. Naime, 1. travnja na snagu su stupile izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju. Što se sve i za koga promijenilo i jeste li u opasnosti da vas HZZO izbriše iz svoje evidencije. Za Studio 4 govori Dijana Vuksan iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Kako je moguće da imamo toliko više osiguranika nego stavnovnika?

- Zato što popis stanovnika ne obuhvaća nužno sve ljude koji se imaju obavezu zdravstveno osigurati, kaže Vuksan.

Je li država je zbog toga u nekom gubitku?

- U svakom slučaju, ako imamo osobe koje su osigurane, a na to nemaju pravo ili nisu osigurani po odgovarajućoj osnovi, dodaje.

Ako je netko radnik iz BiH ili Slovenije, njegova djeca su također osigurana u Hrvatskoj?

- Tako je, oni su hrvatski osiguranici i to po europskim propisima u koordinaciji sustava socijalne skrbi, nastavlja Vuksan.


Što sa onima koji su nelegalno prijavljeni


Prijava na zdravstveno osiguranje za one koji rade u inozemstvu će sigurno biti otežana jer "nije jednostavno jednom u tri mjeseca dolaziti ako živite negdje dalje".

- Namjera nam nije nikome otežati situaciju, nego provjeriti realno stanje, dodaje.

Što moraju oni koji imaju namjeru za privremeni odlazak?

- One osobe koje imaju već prijavljen privremeni odlazak iz RH, danom stupanja na snagu ovog zakona mogu biti osigurane još 90 dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!