20:00 / 19.10.2021.

Autor: Borka Jurić Slamić/Dnevnik/IMS/HRT

U kninskom kraju tik uz kuće haraju divlje svinje!

Divlje svinje u kninskome kraju

Divlje svinje u kninskome kraju

Foto: HRT / HTV

Dugotrajna suša ove godine potjerala je divlje svinje s planine u nizinske krajeve. U potrazi za vodom našli su i hranu te uništile usjeve na dijelu kninskog područja. Većina mještana u selu Rašković ostalo bez kukuruza. Uništavale su i predhodnih godina svjedoče mještani - ali nikad kao ove.

Došle su u noći i iza sebe ostavile pustoš. Samo dvije hrpice uspjela je spasiti Đuja Rašković. Od muke na njive ne ide. Sve je kaže, sama kopala, a danas kao osamdesetogoišnjakinja - nema ništa. Strašno je i Đuri Raškoviću. I njegov su kukuruz pojele divlje svinje, kao i drugih susjeda. Rijetkima je kukuruz ove godine preživio.

Lovoovlaštenik nema novaca za odštete

Svinje je, kaže Domagoj Pokrajčić iz lovačke udruge Dinara - suša potjerala nisko prema vodi. Zato su ove godine štete veće. Kao lovoovlaštenik na tom području dužni su pokriti štetu. No novca nemaju. Ni jedno osiguravajuće društvo ne želi osigurati poljoprivredne površine.

- Radimo koliko možemo, ali to je neznatno. Za svaku ovih 50 šteta dajemo materijal za sjetvu za iduću godinu ili gnjojiva u vrijednosti od 400 do 600 kuna, dodaje Pokrajčić.

Raštrkane parcele ne isplati se ograditi

I poljoprivrednici su naglašavaju dužni čuvati svoje - no isplati li im se na svim raštrkanim parcelama imati električne pastire. U tom je slučaju "skuplja je pita od tepsije", kaže Đuro Pokrajčić. A bez ograde eto štete.

- Šteta za ovaj kraj. Sami vidite da je to ipak jedna pitomina i dobra zemlja. Plus toga to je narod vrijedan, to je narod naš. Mi smo tu naučili raditi, dodaje. A ni naroda nema kao nekad. Pa taj plodni kraj sve više zauzimaju livade i šikara - na kojima tik uz kuće vladaju divlje svinje!


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!