Djeca odlaze, učiteljima upitan posao

19.03.2021.

19:43

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/IMS/HRT/D.D.

Djeca odlaze, učiteljima upitan posao

Djeca odlaze, učiteljima upitan posao

Foto: Dnevnik / HRT

Posljednji podaci, od prije mjesec dana, govore da se nakon potresa iz Sisačko-moslavačke županije iselilo 150 učenika. Taj broj, čini se, sve je veći. Potvrdili su nam to učitelji koji su zabrinuti i za svoja radna mjesta, jer ako se taj trend nastavi pitaju se koga će uskoro podučavati.

Galerija
Djeca odlaze, učiteljima upitan posao, Foto: Dnevnik/HRT
Djeca odlaze, učiteljima upitan posao, Foto: Dnevnik/HRTDjeca odlaze, učiteljima upitan posao, Foto: Dnevnik/HRT

Učiteljica Sanja iz Petrinje ima prvašiće, nakon potresa s njima je održavala samo nastavu na daljinu i to s onima koji su joj ostali u razredu - njih 15. Budući da su neke učionice obnovili sada se vide uživo, ali problemi ostaju.

- Roditelji su jako ogorčeni, jer mi djeci ovog trenutka ne možemo osigurati produženi boravak, a roditelji trebaju raditi, objašnjava Sanja Babić, učiteljica OŠ Dragutina Tadijanovića u Petrinji.

Prema podacima otprije jedan mjesec, na razini županije iselilo se 150 učenika. Učitelji za sada, kažu nam, ostaju u kućama s narančastom, žutom naljepnicom, ili u kontejnerima.

- Ako se permanentno iseljavaju obitelji, učenika nema, posljedica toga bit će tehnološki viškovi koje neće biti moguće zbrinuti i učitelji će ostati bez svojih radnih mjesta, upozorava Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

Pomažu i jedni drugima, u sindikatu su za svoje kolege koji imaju oštećene kuće prikupili milijun i 300 tisuća kuna, a pomogli su i učitelji iz Slovenije s 42 tisuće eura. No uz materijalnu pomoć, treba raditi i na mentalnom zdravlju učenika i učitelja s ovog područja.

- Komunikacija je otežana, svi su tužni i zabrinuti, to su momenti koje trebamo razumjeti i adekvatno odreagirati, kaže Irena Mikšić, učiteljica u OŠ Popovača.

Roditelji ovih učenika bili su djeca u Domovinskom ratu.

- Proživljavali su strahote u ratu, kažu da njihova djeca neće proživljavati strahote u potresu, znači da treba što prije obnoviti škole i osigurati minimalne uvjete da bi ti ljudi ostali, rekla je učiteljica Sanja Babić.

Učitelji kažu, to bi bio spas za sve nas!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!