U domovima za nezbrinutu djecu mjesta sve manje

28.11.2022.

20:08

Autor: Dnevnik/HTV/Lucija Judnić/

Domovi za nezbrinutu djecu prepuni su

Domovi za nezbrinutu djecu prepuni su

Foto: HTV / HRT

U domovima za nezbrinutu djecu mjesta je sve manje, a djece sve više. Velike probleme upravama domova stvaraju i sve veći troškovi. U prilog im ne ide ni porast nasilja u obitelji, zbog čega sve više djece završava u ionako prenapučenim domovima.


Diljem Hrvatske ista je slika - mjesta u dječjim domovima više gotovo pa nema. 


- Definitivno radimo u prenapregnutom sustavu, posebno je to vidljivo zadnje dvije godine. Popunjeni smo preko kapaciteta na svim odijelima, od malih beba od 0 do 3 godine starosti, pa do odjela 21 godine, apsolutno svuda smo prepuni, rekao je Vedran Škugor, ravnatelj Dječjeg doma Klasje u Osijeku.


- Unatrag godinu dana zaposlili smo osam stručnih radnika, upravo zbog povećanih zahtjeva posla, odnosno povećanja broja korisnika, kaže u Splitu Jelena Burazin, ravnateljica Dječjeg Doma Maestral. 


Broj djece u domovima raste jer se sve češće oduzimaju obitelji, i to najviše zbog nasilja, potvrdio je ravnatelj osječkog doma Klasje. 


- Djeca nam dolaze svakondevno. Brojka se povećava na razini dnevnoj, tjednoj. Različite su situacije zbog kojih se djeca izdavajaju, kazao je Vedran Škugor.  


Pozitivni pomaci vide se u posvajanju, ne i u udomljavanju  


U Osijeku je u godinu dana posvojeno desetero djece, i dalje premalo, no ipak bolje nego prethodnih godina. 


Brojevi su loši kada je riječ o udomljavanju, ističu u Splitu.


- Nažalost, nema porasta kada je udomljavanje pitanju,  odnosno ove godine je samo osmero naše djece otišlo u udomiteljsku obitelj, a mi smo se nadali da će biti veći broj, rekla je Jelena Burazin iz Dječjeg doma Maestral.  Dodaje -  udomljavanjem bi se ispraznili krevetići u domu.


 S njima se slažu i u zagrebačkom domu i dodaju, kako bi potaknuli ljude na udomljavanje, treba im dati veća prava. 


- To bi bila najbolja moguća opcija da djeca budu u udomiteljskim obiteljima. Treba učiniti zapravo možda još i više kako bi pronašli nove obitelji udomitelja i kako bi dali veća prava udomiteljima, ističe Dragana Miletić, voditeljica u Dječjem domu u Nazorovoj. 

Resorno ministarstvo svjesno je problema


Ministarstvo, svjesno problema, još je u svibnju najavilo povećanje kapaciteta, ali u vidu organiziranog stanovanja, ali ne i širenja institucijskog smještaja. 


- U tome dijelu, u Karlovcu je uspostavljena nova stambena jedinica sa šest smještajnih kapaciteta odnosno s pet, a u Vinkonvcima je s pet  smještajnih kapaciteta, a u Vinkovcima se još čeka da se provede zapošljavanje. Ono što je činjenica kada se radi o smještajnim kapacitetima, jest da za to treba vrijeme, rekla je Marija Barilić, ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku pri Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.


A osim vremena djeci je potrebna i sigurnost. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!