Dobronić o razrješenjima: Mrčela i Kos nisu bili na nivou zadatka

08.07.2022.

14:12

Autor: B.A./HRT

Radovan Dobronić

Radovan Dobronić

Foto: HTV / HRT

Napravio sam ono što sam smatrao da je u interesu suda, rekao je danas predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić objašnjavajući razloge odluke o razrješenju sudaca Marina Mrčele i Damira Kosa, koje je optužio da ni suštinski ni formalno nisu bili na nivou zadatka, te odbacio optužbe da je riječ o osobnom sukobu i "verbalnom deliktu".

Dobronić je smijenio Kosa s dužnosti predsjednika Kaznenog odjela najvišeg suda, a Mrčelu s mjesta šefa Odjela za praćenje europskih propisa i sudske prakse sudova pri Vijeću Europe i Europske unije.

Na novinarsko pitanje radi li se o čišćenju nepodobnih, odgovorio je da tu nema nikakvih podobnih ili nepodobnih, već da je riječ o reakciji na ponašanje i govor na okruglom stolu organiziranom na Vrhovnom sudu o izvansudskim aktivnostima sudaca, koji je ocijenio da je ne samo ispod razine koja se očekuje od sudaca Vrhovnog suda, već i nekorektan s obzirom na to da se radi o ljudima u njegovu najužem timu.

- Ukratko rečeno, ne može se ono što sam vrlo jasno napisao i rekao na neki način doslovno izvrtati u nekom činjeničnom smislu, rekao je Dobronić.

Upitan o radu sudaca u arbitražama i naknadama, Dobronić je rekao da takvih sudaca na Vrhovnom sudu možda ima dva ili tri.

- To nije toliko previše u odnosu na sam broj sudaca niti oni toliko masovno zarađuju da bi to sad bio poseban problem. Čak su prije možda ona dva-tri suca koja su otišla u međuvremenu u mirovinu u tom smislu zarađivala više, rekao je Dobronić.

Rekao je da je zato i bio sazvan okrugli stol, kako odluke o tome ne bi donosio on, s obzirom na to da su moguća različita rješenja.

O arbitražama: "Svako rješenje bilo bi bolje od ovog koje imamo sada"

Što se tiče arbitraža, rekao je da postoji izbor - ili kompletna zabrana po uzoru na 70-80 posto zemalja ili po uzoru na 20-30 posto zemalja koje to sucima dopuštaju, ali ne neograničeno, već uz prethodno dopuštenje.

Na novinarsko pitanje čemu je on sklon, odgovorio je da to nije bitno te da je zato sazvao okrugli stol kako bi se o tome raspravljalo.

- A, nažalost, ova dvojica sudaca su raspravljala na način da su onemogućila raspravu o tome, rekao je Dobronić. 

- Sve dolazi u obzir, i jedno i drugo, uopće to sad nije presudno pitanje, rekao je također. 

- Svako rješenje bilo bi bolje od ovog koje imamo sada, dodao je.

Suci koji se protive ovom jednostavno ne žele prihvatiti ni minimum promjena koje predlažem, uopće ne žele o njima raspravljati i to je cijela suština

Dobronić je također izjavio da nikada nije rekao da se zalaže za to da se sucima zabrani pisanje stručnih članaka.

Poručio je da to nema veze s "verbalnim deliktom".

- To nema blage veze, to je jedno vrlo nevjerojatno za suce Vrhovnog suda izvrtanje smisla onoga što sam ja rekao, rekao je Dobronić.

"Problem i u formi i u suštini"

Upitan o tvrdnji suca Kosa da ga je protupravno smijenio, odgovorio je da s njim neće polemizirati na taj način.

- Ja sam predsjednik suda, ja sam napravio ono što sam smatrao da je u interesu suda, rekao je Dobronić, dodajući da se neće spuštati na tu razinu.

Rekao je i da ima normalne i korektne odnose s većinom sudaca Vrhovnog suda.

- Ovo je zapravo stvar ove dvojice sudaca, oni se moraju ponašati isto kao i svi drugi. Nisu oni u poziciji da imaju samo prava, nego oni imaju obveze kao suci, moraju se tako i ponašati. Prema tome, tu smo na poslu i nije ovo što vi nekako sugerirate kao da je to neki osobni sukob, to apsolutno s tim nema blage veze. To se radi o tome da suci koji se protive ovom jednostavno ne žele prihvatiti ni minimum promjena koje predlažem, uopće ne žele o njima raspravljati i to je cijela suština, rekao je Dobronić.

Također je rekao da su Mrčela i Kos u svom nastupu bili skoro pa agresivni, ali i da uopće ne žele raspravljati o mogućnosti da se uvedu propisi po uzoru na EU koje bi dalje razradili na način koji bi svima odgovarao.

- Problem je i u formi i u suštini, dodao je.

Dobronić o razrješenjima: Mrčela i Kos nisu bili na nivou zadatka

Dobronić o razrješenjima: Mrčela i Kos nisu bili na nivou zadatka

Foto: HTV / HRT

O naknadi za funkciju predsjednika DIP-a

Novinari su ga pitali i o Kosovu navodu da Dobronić prima 10.000 eura kao predsjednik DIP-a. Dobronić je rekao da je na toj funkciji po sili zakona.

- Tu naknadu dobivam kao element, dio tog imenovanja i ništa izvan toga vam ja ne moram dalje reći, rekao je Dobronić.

- To je naknada šest ili sedam tisuća kuna mjesečno. Ja bih taj isti posao radio i da ne dobivam naknadu, potpuno mi je svejedno, niti sam ja to birao, niti sam oduševljen, niti sam odbio, to je dio moje funkcije. I potezanje ovakvih usporedbi isto mislim da govori za sebe, dodao je.

Na pitanje predstavljaju li ove smjene zapreku za daljnji normalni rad suda odgovorio je niječno.

- Da predstavljaju, ne bi do toga došlo, rekao je.

Radi se o tome da oni nisu ni suštinski ni formalno bili na nivou zadatka

"Nemaju inicijativu koja se očekuje"

Dobronić je među ostalim naveo presudu Europskog suda za ljudska prava "Smiljanić protiv Hrvatske", prema kojoj naša kaznena praksa, u kojoj se za prometnu nesreću sa smrtnom posljedicom izriče kazna manja od zakonom propisanog minimuma, ne štiti ljudski život i predstavlja povredu europske konvencije.


Dodao je da su prema tome trebali postupiti Mrčela i Kos kao čelnici Kaznenog odjela Vrhovnog suda.


- Mislite li da su to oni ikad pokrenuli? Nisu, nego sam to pokrenuo istom ja, pa je onda sudac Kos, kad sam mu to naložio, proveo, organizirao skup sa sucima, rekao je Dobronić.


Naveo je i da je tajništvo ESLJP-a donijelo vodič kroz članak 10. Europske konvencije o ljudskim pravima, koji govori o slobodi izražavanja.


- To bi bilo očekivati da oni koji su nadležni za praćenje prava EU-a to uoče i dalje pošalju sucima na proučavanje, rekao je Dobronić.


- Je li ga Odjel za praćenje europskog prava proslijedio sucima? Nije ga proslijedio, to je bila nadležnost suca Mrčele, dodao je.


Stoga je optužio Mrčelu i Kosa da nemaju inicijativu koja se očekuje.


- To sam još sve bio i spreman tolerirati dok su koliko-toliko bili korektni. Ali ako se još tome doda ovakav način ponašanja, onda doista možemo reći da su se oni sami isključili iz užeg vodstva Vrhovnog suda, rekao je.

- Radi se o tome da oni nisu ni suštinski ni formalno bili na nivou zadatka, zaključio je Dobronić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!