Nemeth Blažić: Moguće je miješati cjepiva, a mjere treba pojačati

27.11.2021.

13:40

Autor: Margareta Jozinović Vuković/Dnevnik/IMS/HRT/D.D.

Omikron već prisutan u Europi

Omikron već prisutan u Europi

Foto: Dnevnik / HRT

S obzirom na to da se, uz ostalo, prati i genetska struktura virusa i pojava novih mutiranih varijanti, sada se otkrila najnovija mutacija virusa koja izaziva zabrinutost jer ima najviše genetskih promjena u odnosu na dosad otkrivene mutirane varijante. To znači i da se on najbliže promijenio u odnosu na onaj stari, početni, vuhanski soj, objašnjava epidemiologinja HZJZ-a Tatjana Nemeth Blažić za Dnevnik HTV-a.


Zbog novog soja i Hrvatska je uvela ograničenja za prelazak granice. Omikron je unatoč zatvaranjima već zabilježen u Europi.

Omikron u Hrvatskoj

- S obzirom da se, između ostalih podataka koji se prate, prati i genetska struktura virusa i pojava novih mutiranih varijanti, sada se otkrila najnovija mutacija virusa koji izaziva zabrinutost jer ima najviše genetskih promjena u odnosu na dosad otkrivene mutirane varijante. To znači i da se on najbliže promijenio u odnosu na onaj stari, početni, vuhanski soj. Ima više od 30-ak promjena, a čak desetak na spike proteinu, objašnjava Tatjana Nemeth Blažić, epidemiologinja HZJZ-a.

- On može biti tako promijenjen da se može brže širiti, lakše se osobe zaraze, i također može utjecati na smanjenu učinkovitost cjepiva, može još neke druge promjene uzrokovati koje imaju utjecaj na ljudsko zdravlje, primjerice tešku kliničku sliku i slično, no to je još prerano za zaključiti, ali s obzirom na dosadašnje podatke i varijante, najveća je zabrinutost da će se brže širiti, više zaraza, i da može izbjeći zaštitu koja se postiže cijepljenje, kaže Tatjana Nemeth Blažić.

- Važno je cijepljenje, osobe koje se nisu do sad još cijepile da se zaštite jer uvijek postiže razinu zaštite protiv težih oblika bolesti i smrtnog ishoda. Onima koji su se cijepili i proteklo je već neko vrijeme, više od 6 mjeseci, da se docijepe odnosno dobiju treću, dodatnu dozu, i treće trebamo sada pojačati one nefarmakološke mjere koje smo imali na početku pandemije, izbjegavanje velikih okupljanja, izbjegavanje nenužnih putovanja, nošenje maski u zatvorenim prostorima gdje je veliki broj ljudi i higijena ruku i prostora, kako bismo na sve te načine mogli doprinijeti sprječavanju širenja ove bolesti, ističe Nemeth Blažić.

Preporuke za docjepljivanje

- Preporuke za dodatnu dozu su da ako se osoba cijepila i proteklo je najmanje šest mjeseci od druge doze, da dobije tu dodatnu booster dozu. Oni koji su se cijepili s Pfizerom preporuka je da se cijepe s Pfizerom , preporuka je da se s istim cjepivom docijepi tom trećem dozom, kaže epidemiologija,  ali dodaje kako je moguće i miješati cjepiva. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!